Gradi se najskuplji stadion svih vremena: Pogledajte kako će izgledati

0
Radiosarajevo.ba

Saudijska Arabija u svom još neizgrađenom futurističkom gradu Liniji (eng. The Line) planira izgraditi nogometni stadion imena Neom koji će se nalaziti 350 metara iznad zemlje.

Saudijci žele ugostiti svjetsko prvenstvo u fudbalu koje bi se trebalo odigrati 2034. godine, a dio utakmica koje će se na njemu odigrati trebale bi se odigrati upravo na Neomu.

Saudijska Arabija planira za potrebe tog natjecanja sagraditi 15 stadiona. Očekuje se da će to biti najskuplji građevinski pothvat u sportskoj domeni. Na stadionu Neomu trebali bi se igrati četvrtfinalni susreti, a dizajneri stadiona tvrde da će zdanje biti unikatno te da će igračima i posjetiteljima ponuditi neviđeno iskustvo.

Ekspanzija apartmana u ovom dijelu BiH: 'Stan na dan' donosi najveću zaradu

Prva i zadnja utakmica prvenstva trebale bi se odigrati na Međunarodnom stadionu Kralja Salmana u Rijadu, na koji će moći stati nešto više od 92 hiljade gledalaca.

Saudijci će na 200 metara visokoj klisuri nedaleko od Rijada sagraditi stadion koji će nositi ime prijestolonasljednika i premijera Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana Al Sauda. On će moći primiti nešto manje od 47 hiljade gledalaca.

FOTO: Saudi2034bid.com: Planirani izgled stadiona Neom

Saudijska će Arabija za potrebe Svjetskog prvenstva u 15 gradova izgraditi ukupno 132 sportska objekta. Više od pola tih objekata bit će potpuno novo. Saudijska Arabija jedina je zemlja koja je rekla da želi ugostiti 10 godina udaljeno svjetsko prvenstvo u nogometu.

Borci za ljudska prava tvrde da Saudijska Arabija naveliko krši prava seksualnih manjina i pojedinaca koji vladajući režim drži nepoćudnima. Uz to, postoje strahovi da će većinu spomenutih objekata graditi migranti te da će ih saudijske vlasti izrabljivati.

Saudijska Arabija troši enormne količine novca kako bi postala sportska velesila, barem u domeni ugošćivanja velikih natjecanja. Azijske igre, takmičenje s više disciplina od Olimpijskih igara u Saudijskoj će se Arabiji održati iste te 2034. godine, javlja Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak