EURO 2024 | Meho Kodro: "Španija je najviše zaslužila titulu"

1
A. Vatreš

Sve smo bliže trenutku kada ćemo saznati ime novog fudbalskog prvaka Starog kontinenta. EURO 2024 došao je do polufinala, gdje nas čekaju spektakularni okršaji Španije i Francuske (9. juli), te Nizozemske i Engleske (10. juli).

O završnici turnira, polufinalistima i njihovim šansama za naslov, za portal Radiosarajevo.ba govorio je bivši bh. selektor i trener sa španskom adresom, Meho Kodro (57).

Provlačenje Francuske i Engleske

Španija je u četvrtfinalu nakon produžetaka nadigrala Njemačku (2:1), dok je Francuska boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacila Portugal (0:0/5:3 p). Na penale je prošla i Engleska, koja je eliminisala Švicarsku (1:1/5:3 p), dok je Nizozemska s 2:1 bila bolja od Turske.

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

"Očekivano što se tiče Španije. Francuska se provukla, kao i toliko puta do sada. Englezi isto, oni ne igraju dobro... Imajući u vidu šta su pokazali na ovom turniru, pogotovo zadnju utakmicu, Švicarska je lagano mogla da bude umjesto njih u polufinalu. Međutim, bez obzira kako igrale, velike reprezentacije dosta puta doguraju daleko i to je nekako kao pravilo, iako ima ekipa koje nisu pokazale to što se očekivalo od njih", rekao je Kodro za Radiosarajevo.ba.

U prvom polufinalnom dvoboju između Španije i Francuske očekuje otvorenu borbu, iako su njegovi favoriti Španci, za koje kaže da su najviše pokazali od svih reprezentacija.

"Španija je fudbalska veleslila. Možda je u zadnjim godinama postojala rezerva prema njima i njihovoj igri. Dešavala se ta neka tranzicija i nisu bili glavni favoriti iz više razloga. Promijenilo se dosta stvari, uključujući i stil igre, dosta mladih i novih igrača je tu... Ali, Španci su pokazali visok kvalitet i najviše su zaslužili da budu tu od svih reprezentacija. Taj stil igre koji je Španija preferirala do prije nekoliko godina sad je malo drugačiji, dosta vertikalnije i s dosta više direktne igre. Dali su više dubine u igri, protok lopte je dobar, mladi igrači su željni trijumfa i dokazivanja... Imajući u vidu kvalitet i potencijal, te igru pokazanu do sada, mislim da su favoriti za titulu".

Ipak, ne otpisuje Francuze, prvenstveno zbog velikog kvaliteta.

"Francuska ne pruža nivo fudbala kao Španija, ali može da se probudi i 'iznenadi', jer ima toliko kvalitetnih igrača da je vrlo teško reći da je autsajder, bez obzira protiv koga igrala. Očekivati je da će sada odigrati kvalitetnije i zbog toga ih ne treba otpisivati“.

Nizozemci vratili imidž

Vrlo neizvjestan duel očekuje i u duelu Nizozemske i Engleske, bez obzira na to što Englezi igraju ispod očekivanja.

"Nizozemci su vratili taj svoj imidž koji su imali. Koeman je uspio da to posloži na svoje mjesto i oni ovo prvenstvo igraju jednu ozbiljnu ulogu i dobar fudbal - otvoren, ofanzivan, sve ono što njih krasi... Meni je drago zbog svega što su predstavljali ranije da su tu gdje jesu. Taj meč s Engleskom je teško prognozirati. Obje ekipe su dobre s izvanrednim igračima. Englezi kolektivno nisu mnogo pokazali, ali imaju takav kvalitet u ekipi i toliko dobrih igrača da je sve moguće".

/ Anketa

Ko će biti novi nogometni prvak Europe?

Osvrnuo se Kodro i na nastup Hrvatske i Srbije, koje su okončale takmičenje još u grupnoj fazi.

"Možda sam očekivao malo više od obje selekcije. Hrvati su bili umorni u odnosu na prethodne turnire, jer se radi o vrlo sličnim igračima. Ti igrači su stariji i sve je to sada teže podnošljivo. Možda bi trebali malo da osvježe reprezentaciju. Malo im je nedostajalo i sreće koju su imali na prošlim prvenstvima. To je svakako bio jedan od razloga.

Srbija je druga priča. Dobri igrači, uvijek euforično počnu i završe otprilike kao što su završili sva ta velika takmičenja ranije", dodao je Kodro za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak