EURO 2024 | Darko Pančev: "Hrvatima još ne treba suditi, volio bih da sve ex-yu zemlje idu dalje"

2
A. Vatreš

Ljubitelji fudbala imaju priliku uživati u sjajnom Europskom prvenstvu, koje je u dosadašnjem dijelu takmičenja ponudilo vrhunske utakmice.

Njemačka je kao domaćin turnira pokazala najviše i s dvije pobjede osigurala osminu finala, dok ostali glavni favoriti nisu oduševili u svojim prvim utakmicama.

Zagrijavanje favorita

Prave stvari tek slijede, smatra Darko Pančev (58), legenda Crvene zvezde i jugoslavenskog fudbala, koji je govorio za portal Radiosarajevo.ba.

Bećirović s najvišim zvaničnicima State Departmenta: Iz SAD-a stigla jasna poruka za bh. političare

"Tačno je da osim Njemačke ovi ostali favoriti nisu baš nešto pokazali. Možda Španija malo bolju igru. Ali tek je prvo kolo i treba sačekati. Uvijek se favoriti nekako zagrijavaju i kasnije kad bude najpotrebnije odigraju dobro. Sve je još rano, ali svakako smatram da će ovi glavni favoriti koji su bili proglašeni prije turnira ostati u trci za titulu", rekao je Pančev za Radiosarajevo.ba, te otkio svoje favorite:

"Njemačka je nekako najstandardnija u ova prva dva kola. Oni su odigrali dvije utakmice, a vidjet ćemo ostale ekipe. Po meni su favoriti oni standardni – Francuska, Engleska, Njemačka i vjerovatno tu u pozadini Portugal, pa možda i Španija, koja je podmladila dosta sastav, ali se uigrava i izgleda sve bolje. To su te ekipe koje bi trebale biti u vrhu".

Iako su u Njemačku došli s velikim očekivanjima, Hrvati su podbacili u prve dvije utakmice. Prvo su pretrpjeli težak poraz od Španije (0:3), da bi potom remizirali s Albanijom (2:2). Za plasman dalje tako će im trebati pobjeda nad Italijom u trećem kolu (24. juni).

"S obzirom na to da su u nekoliko zadnjih prvenstava prikazivali dobar fudbal, a posebno postizali dobre rezultate, svakako da je ovo na neki način neuspjeh do sada. Ali da im damo za pravo da se vade protiv Italije, jer teoretski imaju šanse. Ako pobijede, vjerovatno će ići u osminu finala. Hrvati imaju dobar sastav i dobre igrače. Zbog čega je došlo do ovog nekog pada to će bolje reći selektor ali i iskusniji igrači, koji znaju šta se dešava. Hrvatska zna dobro da odigra protiv Italije, tako da - zašto da ne. Ne treba im još suditi, poslije te utakmice treba da se priča o nekakvom neuspjehu ili o uspjehu na koji smo već navikli".

Zanimljiv susret

Srbija je na startu turnira minimalno poražena od Engleske (0:1), dok je u drugom kolu očekuje balkanski okršaj sa Slovencima (20. juni), iza kojih je remi s Danskom. Pančev očekuje zanimljiv duel i daje blagu prednost Srbiji.

"Srbija je odigrala posebno dobro drugo poluvrijeme protiv Engleske. Inače prvih 20-25 minuta je bilo dosta loše. Čak smo posumnjali da može biti neki teži poraz, ali poslije su nekako bili sve bolji i bolji, mada su im i Englezi dozvolili to. Nekako su djelovali umorno, prepustili su im igru sredine terena.

Slovenci su disciplinovani, profesionalni, borbeni, dosta trče... Nemaju neka atraktivna imena kao što ima Srbija, ali Slovenija je uvijek znala da odigra dobro i ne treba ih potcjenjivati. Bit će to težak susret i za jedne i za druge, jer na kraju krajeva ko pobijedi vjerovatno ide dalje. Zanimljiv meč i s rezultatskog aspekta, ali i da vidimo ko je bolje napredovao u ovih nekoliko godina".

Pančeva bi najviše obradovalo kada bi sve reprezentacije s prostora bivše Jugoslavije izborile plasman dalje.

"Volio bih da sve ove naše ex-yu reprezentacije idu dalje, ali vidjet ćemo šta će se dešavati. Kao što sam rekao, Hrvatskoj ostaju teoretske šanse, dok onaj ko pobijedi iz duela Slovenija – Srbija 90 posto prolazi u osminu finala. Poraženom ostaje da traži šansu u trećem kolu", dodao je Pančev za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak