Esmir Bajraktarević za Radiosarajevo.ba: "Amerika mi je jako važna, ali BiH je posebna ljubav"

3
A. Vatreš

Jedno od novih imena na spisku selektora bh. reprezentacije Sergeja Barbareza za predstojeće utakmice u Ligi nacija protiv Nizozemske (7. septembar) i Mađarske (10. septembar) je Esmir Bajraktarević, 19-godišnji krilni napadač američkog New England Revolutiona.

Ovaj supertalentovani mladić, rodom iz SAD-a (Appleton, Wisconsin), već je nastupao za mlađe američke selekcije, a upisao je i debi za njihov A tim u prijateljskom meču. Međutim, ljubav prema Bosni i Hercegovini, državi svog porijekla i rodnom mjestu svojih roditelja (Srebrenica), presudila je da zaigra za naš državni tim.

Novi Zmaj je za portal Radiosarajevo.ba govorio o odluci da prihvati poziv naše selekcije i izazovima koji su pred njim.

Pomozi.ba pokrenulo apel za Emila: Trpi bolove i može ostati nepokretan, a potrenmo mu je 4.000 KM

Radiosarajevo.ba: Kako ste se osjećali kada ste dobili poziv da igrate za našu reprezentaciju i kakva je bila reakcija porodice? Možete li nam opisati taj trenutak?

Bajraktarević: Svi smo bili veoma sretni i moja porodica je bila ponosna. Bio je to trenutak ponosa koji nikada neću zaboraviti.

Spahić otkrio kako su Zmajevi 'ukrali' jednu veliku nogometnu nadu i privoljeli ga da igra za BiH

Radiosarajevo.ba: Direktor reprezentacije Emir Spahić je nedavno rekao da nije bilo dileme da li ćete igrati za nas i da niste oklijevali zbog Amerike. Da li je ikada postojala mogućnost da zaigrate za Amerikance?

Bajraktarević: Želio sam igrati za Bosnu i Hercegovinu, a sada kada sam ovdje, uzbuđen sam što ću početi.

Radiosarajevo.ba: Iako ste odrasli u Americi, smatrate se Bosancem, kao što ste već isticali. Šta za vas znači BiH? Kakve emocije imate prema ovoj zemlji?

Bajraktarević: Amerika je zemlja u kojoj sam odrastao i jako mi je važna. Bosna i Hercegovina je posebna ljubav i nadam se da ću kroz sport biti pravi predstavnik svoje zemlje u svijetu.

Radiosarajevo.ba: Imali ste već priliku razgovarati sa selektorom Sergejem Barbarezom. Kako vas on vidi u reprezentaciji?

Bajraktarević: Selektor i stručni štab su veoma posvećeni i imaju povjerenje u mene. To sam mogao da primijetim tokom vremena dok sam se pripremao sa A timom. Njihovo iskustvo i savjeti su veoma važni za mlade igrače poput mene.

Radiosarajevo.ba: Na kojoj poziciji u reprezentaciji vidite sebe. Gdje se osjećate najbolje i kako biste opisali svoj stil igre?

Bajraktarević: Najviše volim da igram na krilu. Ali također mi veoma odgovara pozicija "desetke".

Radiosarajevo.ba: Imat ćete priliku da zaigrate za A reprezentaciju kao vrlo mladi s dosta iskusnijim igračima i jednim od uzora, Edinom Džekom. Kakva su očekivanja?

Bajraktarević: Nevjerovatan je osjećaj igrati uz njega, to mi je bio san od malih nogu. Stariji igrači mi pomažu da učim i rastem.

Radiosarajevo.ba: Igrate u MLS-u, koji je dosta napredovao posljednjih godina. Kako biste nam opisali američku ligu? Koliko je zahtjevna za igranje?

Bajraktarević: MLS je takmičenje koje je svake godine sve bolje. To je zahtjevna liga, ali je dobra i za mlade igrače, te vjerujem da će mi pomoći da se razvijam na pravi način u fudbalskom smislu.

Radiosarajevo.ba: Gdje biste voljeli igrati u budućnosti? Kakve su vaše ambicije?

Bajraktarević: Trenutno sam fokusiran na sadašnjost. Dajem sve od sebe da učim i usavršavam se svaki dan. Želim igrati u jednom od najvećih klubova na svijetu i ostvariti uspjeh sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine".

Bajraktarević je počeo profesionalnu karijeru u drugom timu New England Revolutiona, a debi za prvi tim upisao je u augustu 2022. godine.

Za ovaj klub dosad je odigrao 50 utakmica i upisao četiri gola uz četiri asistencije.

Smatra se jednom od najvećih mladih nada u SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak