Deset najvećih okršaja Uniteda i Liverpoola

Radiosarajevo.ba
Deset najvećih okršaja Uniteda i Liverpoola

Kao uvertiru u današnji veliki derbi engleskog nogometa na Anfieldu zgodno je izdvojiti deset legendarnih dvoboja između crvenih dijelova Liverpoola i Manchestera,

April 1965.: Manchester United - Liverpool 3:0

Liverpool je na Old Trafford stigao kao prvak, ali su u potpunosti nadigrani i poraženi od strane domaćina. Denis Law je postigao po jedan gol u svakom poluvremenu, a John Connelly dodatno doprinio visokoj pobjedi domaće momčadi. United je u ovoj utakmici i dva puta pogađao okvir gola gostiju, a dva su udarca odbijena sa gol linije.

Maj 1977.: Manchester United - Liverpool 2:1, finale FA kupa

Nakon što su osigurali naslov prvaka Engleske i samo nekoliko dana prije nastupa u svom prvom evropskom finalu, Liverpool je na Wembley otputovao razmišljajući o trostrukoj tituli. United im je te snove uništio, zahvaljujući golovima Stuarta Pearsona i Jimmya Greenhoffa. Jimmy Case je bio jedini strijelac za prvake.

Mart 1983.: Liverpool - Manchester United 2:1, finale FA kupa

Bio je ovo treći uzastopni trijumf u kupu za Liverpool i posljednji trofej kojega je Liverpool osvojio pod vodstvom Boba Paisleya kao menadžera. Osvojen je zahvaljujući kasnim golovima Alana Kennedya i Ronniea Whelana. Norman Whiteside je u prvom poluvremenu doveo Manchester United u vodstvo.

April 1988.: Liverpool - Manchester United 3:3

Pod vodstvom menadžera Alexa Fergusona i na terenu predvođeni Bryanom Robsonom, United je pokazao djelić onoga što će u devedesetima biti njihov zaštitni znak, kada su se nakon zaostatka od 1:3 vratili u igru i osvojili bod na Anfieldu. Liverpool je na poluvremenu imao prednost od 3:1, no sa dva gola Bryana Robsona United se vratio u igru.

April 1992.: Liverpool - Manchester United 2:0

Rezultat iz ove utakmice i danas se slavi na Anfieldu. United je na Merseyside stigao nadajući se da još uvijek može do naslova prvaka, no otišli su pognutih glava nakon poraza koji je naslov prvaka donio Leedsu.

Januar 1994.: Liverpool - Manchester United 3:3

Šampionska momčad Uniteda je izuzetno brzo došla do prednosti od 3:0, no sa dva gola Nigela Clougha Liverpool se do poluvremena vratio u igru. Neil Ruddock je pred kraj utakmice zabio gol glavom za izjednačenje.

Oktobar 1995.: Manchester United - Liverpool 2:2

U centru pozornosti bio je Eric Cantona, koji se vratio na teren nakon devetomjesečne suspenzije zbog udaranja navijača za vrijeme utakmice. Činilo se, ipak, kako će naslovnice preuzeti Robbie Fowler, nakon što je sa dva gola donio Liverpoolu prednost od 2:1, ali Cantona je ipak ostao u centru postigavši gol za izjednačenje sa bijele tačke.

Novembar 2001.: Liverpool - Manchester United 3:1

Kop je na Anfieldu prije početka utakmice odavao počast Gerardu Houllieru, koji je nekoliko dana ranije preživio srčani udar, a na kraju su slavili pobjedu svoje momčadi. Najupečatljiviji trenutak utakmice bio je sjajni slobodni udarac John Arne Riisea, iz kojeg je Norvežanin donio pobjedu svojoj momčadi.

Oktobar 2002.: Liverpool - Manchester United 1:2

Razdoblje koje je u Manchesteru proveo Diego Forlan bilo je uglavnom razočaravajuće za urugvajskog reprezentativca, no ovo gostovanje na Anfieldu uvijek će pamtiti po dobrom. Po ovoj utakmici zapamtili su ga i navijači Uniteda, jer im je sa dva svoja gola donio pobjedu protiv najvećeg rivala. Utakmica je ostala zapamćena i po nevjerojatnoj pogrešci Jerzya Dudeka kod jednog od dva gola gostiju kada mu je lopta prošla kroz ruke i noge i otkotrljala se u mrežu.

Mart 2009.: Manchester United - Liverpool 1:4

U vrijeme kada je United išao sigurno prema svom 18. naslovu prvaka, a Liverpool se mučio u Premier ligi, gosti su napravili veliko iznenađenje i ostvarili visoku pobjedu, iako su prvi u vodstvo došli domaći. Posebno je impresionirao španjolski reprezentativac Fernando Torres.

nogometni-magazin.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak