Cijeli svijet će po ovome pamtiti nezaboravnog Diega Maradonu

0
Radiosarajevo.ba
Cijeli svijet će po ovome pamtiti nezaboravnog Diega Maradonu

Diego Armando Maradona preminuo je danas u 60. godini nakon što je doživio srčani udar u svom domu u Argentini.

Po mišljenju mnogih, Maradona je najbolji fudbaler svih vremena koji ostavio veliki pečat u ovom sportu.

Najslavniji argentinski fudbaler koji podijelio titulu najboljeg nogometaša 21. stoljeća sa brazilskom legendom Peleom, rođen je 30. oktobra 1960. godine.

Bio je peto od osmero djece u porodici Chitora i Tote Maradona. Rođen je u Avellandi, radničkoj četvrti Buenos Airesa, u nedjelju - sveti dan svakog Argentinca, dan za fudbal.

Tokom fantastične karijere Maradona je branio boje Argentinos Juniorsa, Boca Juniorsa, Barcelone, Napolija, Seville i Newell's Old Boysa, a u dresu argentinske reprezentacije upisao je 91 nastup i postigao 34 gola, te ju je vodio do naslova svjetskog prvaka 1986. godine.

Njegov gol rukom Engleskoj na Svjetskom prvenstvu 1986. godine jedan je od najpoznatijih golova svih vremena i prozvan je 'Božjom rukom'. Maradonu smatraju jednim od najboljih, a mnogi i najboljim igračem svih vremena.

Početak karijere

Diego je odigrao svoj prvi susret za seniore Argentions Juniorsa 20. oktobra 1976. (10 dana prije 16-og rođendana).  Tada je postao najmlađi prvoligaški fudbaler u historiji argentinskog fudbala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak