Bugari se obrukali, premijer zaprijetio, predsjednik saveza ekspresno podnio ostavku

Radiosarajevo.ba
Bugari se obrukali, premijer zaprijetio, predsjednik saveza ekspresno podnio ostavku

Bugraska se sinoć obrukala. Ne samo na fudbalskom terenu, nego i na tribinama stadiona u Sofiji. Bugari su poražen u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo od Engleske rezultatom 6:0, a utakmicu su osim golova Enlgeza obilježili i rasistički ispadi navijača Bugarske.

Premijer Bugarske Boyko Borissov pozvao je predsjednika FS Bugarske da podnese ostavku na to mjesto, a osudio je i rasističke ispade na ovom susretu što je dovelo do dva prekida.

Borissov je zaprijetio da će prestati finansirati FS Bugarske ukoliko bivši golman Levskog iz Sofije i Readinga Borislav Mihaylov ne odstupi.

"Naređujem Borislavu Mihaylovu da odmah podnese ostavku na mjesto predsjednika FS Bugarske. Nakon jučerašnjeg sramotnog poraza i loših rezultata u posljednje vrijeme naređujem ministru za mlade i sport Krasenu Kralevu da prekine sve odnose s FS Bugarske, uključujući i finansijsku pomoć dok Borislav Mihaylov ne odstupi", rekao je Borissov.

Borissov je osudio i rasističko ponašanje pojedinih navijača na stadionu.

"Neprihvatljivo je da se Bugarska koja je jedna od najtolerantnijih država na svijetu, gdje žive ljudi različitih nacija i religija u miru, dovodi u vezu s rasizom i ksenofobijom", poručio je Borissov.

Selektor Bugarske i bivši as Stuttgarta Krasimir Balakov rekao je kako nije čuo rasističke uzvike, a Engleze je oduševio kapiten domaćih Ivelin Popov koji je prišao domaćim navijačima i razgovarao s njima na poluvremenu. Njegov potez pohvalio je fudbaler Manchester Uniteda - Marcus Rashford.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak