BiH ipak bez plasmana (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
BiH ipak bez plasmana (VIDEO)

Foto: AP

 
Nogometaši Portugala zasluženo su slavili sa 0:1 na stadionu Bilino polje i plasirali se na Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Zmajevi su u ovaj susret ušli znatno oslabljeni, oslim Muratovića, Rahimića i Spahića koji nisu mogli nastupiti zbog kartona, Ćiro zbog povreda nije mogao računati ni na Vladavića, Štilića i Zeca.

Kretaor igre našeg nacionalnog tima i igrač koji je u ovom susretu trebao biti kapiten Zvjezdan Misimović zbog povrede ipak nije mogao nastupiti u ovom susretu, te je utakmicu odgledao sa tribina.

Umjesto Misketa od prve minute na teren je istrčao Haris Medunjanin kojem je ovo prvi susret u dresu bh. selekcije.

Prvu ozbiljniju priliku na utakmici imali su gosti. Simao je izveo korner, Tiago šutirao glavom, a Kenan Hasagić bio na mjestu.

Samo dva minuta kasnije prilika za naš tim Ibišević se spteljao u šesnaestercu Portugalaca, u nastavku akcije Rosseti dosudio prekršaj u našu korist, a Salihović pokušao ubaciti, ali bez veće opasnosti po gol Eduarda.

Ibišević je u 19. minuti sa dvadesetak metara šutirao po zemlji, ali golman Portugala je bio na mjestu.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu imali su gosti, nakon duge akcije Meireles je izašao sam ispred Hasagića, a golman našeg nacionalnog tima odlično reaguje. U nastavku akcije Sanel Jahić je napravio prekršaj a sudija Rosseti dobio žuti karton. Samo minut kasnije Simao pravi prekršaj a Italijan je taj potez okarakterisao kao prekršaj.

U 35. minuti dobra prilika za naš tim, jedan od najboljih pojedinaca sureta Džeko vratio je loptu za Ibiševića koji je šuirao pored gola.

Tri minute do kraja susreta najbolja prilika za našu reprezentaciju. Bajramović je uzeo loptu na sredini terena odlično uposlio Džeku koji se dobro oslobodio Pepea dodao za Pjanića, a veznjak Liona loše zahvatio loptu, te je ostalo 0:0.


Foto: Getty images

Na samom startu drugog poluvremena Ćiro je zamijenio Medunjanina, a ubacio Muslimovića što je bio znak da će Zmajevi drugih 45 minuta baciti sve karte u napad.

Zmajevi su krenuli ofanzivno, ali su odličnu priliku imao Nani koji je šutirao sa pet metara, a Hasagić odlično intervenisao.

U 50. minuti Pjanić je isprobao svoj udarac, ali je lopta otišla pored gola. Salihović je tri minute kasnije odlično ubacio, a Ibričić nije stigao na loptu.

Nakon propuštenih prilika uslijedila je kazna. Grešku Pandže koristi Nani i dodaje loptu za Mereillesa koji posprema loptu iza leđa Kenana Hasagića.

http://www.youtube.com/watch?v=-insTCM_gY8


Isti igrač je dva minuta kasnije isprobao svoj udarac, ali lopta otišla pored gola.

Pjanić i iz prekida pokušao ugroziti gol Portugala, ali njegov udarac u korner izbija golman Eduardo.

U 75. minuti zbog prigovora je isključen Salihović, što je popraćeno negodovanjem navijača. Situacija je kulminirala ubacivanjem predmeta u teren, a nakon što je u gužvi pogođen pomoćni sudija, Rosseti je na kratko prekinuo utakmicu.

I sa deset igrača Zmajevi se nisu predavali, te tako u 81. minuti bilježimo priliku Džeke koji šutira pored gola.

U 93. minuti Tiago je odlično prošao po desnoj strani gurnuo loptu za Edighnoa koji sa sedam propušta stopostotnu priliku za povećanje rezultata.

Ćiro: Nesretan sam

Nakon utakmice vidno razočarani bh. reprezentativac Zlatan Bajramović upitan da prokomentariše ishod utakmice je rekao:

"Prvo poluvrijeme smo odigrali dobro, mada ni mi ni oni nismo pokazali ništa spektakularno. Problem je bio u tome što nam je nedostajalo 4 ključna igrača. Poslije smo nesretno primili gol, ali presudna je bila širina klupe"

Ćiro se pak zahvalio navijačima koji su uz igrače bili svih 90 minuta.

"Nesretan sam jer mislim da smo mogli nešto napraviti", rekao je selektor Blažević i nastavio "Najvitalniji razlog poraza je u činjenici da nismo bili u punom sastavu. Navijači su nas bodrili i pozdravili na kraju i ja sam im zahvalan. Ovo je jedna mlada ekipa i imaju velike šanse za napredak"

Bez čak četiri standardna igrača koji su igrali važnu ulogu u putu do baraža, bh. reprezentacija je ipak zaustavljena na korak do prvog plasmana na SP.

Ipak, prerano je da bi se detaljnije analizirao ishod utakmice baraža koji je svakako veliki uspjeh za ovu perspektivnu reprezentaciju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak