Barbarez o novim problemima pred duel s Nizozemskom: "Ahmedhodžić želio da se vrati kući"

0
A. Be.
Barbarez o novim problemima pred duel s Nizozemskom: "Ahmedhodžić želio da se vrati kući"

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, 7. septembra, u subotu igra prvi meč u novoj sezoni Lige nacija, protiv nizozemske reprezentacije u Eindhovenu.

Zmajevi gostuju u Nizozemskoj, a tim povodom za medije se obratio i selektor Sergej Barbarez, te kapiten Edin Džeko. 

Edin Džeko je za medije rekao da "uvijek smo očekivali previše, pa kad i postigneš dobro, ne valja. Ne volim se vraćati unazad, i razmišljati o stvarima da li su mogle bolje ili ne. Bilo je dosta dobrih rezulata i pozitivnih za nas i reprezentaciju, a ovo je novi ciklus, nova raja što bi rekli mahalski i treba da gledamo budućnost reprezentacije". 

Ozbiljna situacija u selima oko Srebrenice: Otežano gašenje zbog nepristupačnog terena

Dodao je i da je ubijeđen sam da će ova ekipa igrati sve bolje i bolje.

O svojim ciljevima u Ligi nacija, rekao je skromno da "svačiji cilj treba da bude da na utakmici da svoj maksimum. Sigurno je da kao reprezentacija nismo favoriti, ali i favoriti dobiju nekada. Vidjećemo"

Liga nacija | Ronaldo rastužio Hrvatsku, veliki bod Srbije, nestvarni promašaj Jovića

Selektor Barbarez je govorio i o momentima utakmice sa Danskom prošle godine, a tim povodom je rekao da se "lijepo sjećati momenata kao što je utakmica sa Danskom, posebni momenti bh. historije sporta su takve utakmice. Kao što je Edin rekao - gledamo u budućnost, danas sam i u drugoj ulozi. Ne mogu reći koje je bolje vrijeme, uživao sam u obje uloge. Pokušaćemo, to je sigurno. Veliki smo i ja i Edin u svom poslu da bi sve pustili niz vodu."

O sastavu je govorio kratko, te je na pitanje da li će ga dodatno mijenjati nakon treninga večeras, 5. septembra, rekao "Imamo plan i tradiciju, nešto posložimo pa se to mijenja svaki dan, ali sastav stoji u mojoj glavi.

Principijelno, ideja nam je da imamo 6 do 7 stopera, nekada igramo sa tri ili dva, a baš iz tog razloga podučeni situacijom u junu, sa tri-četiri zamjene. Haris Tabaković je tada bio bolestan, imao je upalu pluća, rekao sam da ide na klupu. Ja želim da to izgleda profesionalno, kulturno i sa osjećajem da svako bude dio priče i da može biti dio priče. Nekada ima jedan poziv, nekada više. UEFA nam to dopušta sa 27 igrača koje možemo imati, a mi krećemo sa 23 igrača."

O razlogu Ahmethodžićevog izostanka, Barbarez je kratko rekao "Mene možete pitati, znači od 19. aprila kada sam imao press, do 29. aprila kada se potvrdilo. To što je prije bilo nisam se ni informisao, nije me zanimalo. Malo je čudna situacija, ali da ne vjerujem svom igraču, njegovom tjelesnom stanju, ako neki igrač ne može igrati, ne može. Zatražio je da ide kući i da se tamo liječi, to je okej. Ovdje smo svi svojom voljom, nije primoran iko, ovdje smo jer volimo šta radimo."

O mogućem ofanzivnom djelovanju Džeke i Demirovića na početku sutrašnje utakmice protiv Nizozemske, Barbarez je rekao da "pa vidite, ideje su uvijek tu. Uvijek je tu razmišljanje i stav, plan da se nešto uradi. Gdje smo mi i zašto smo tu je sa razlogom. I što nam je uvijek falilo realizma. On će sa moje strane biti uvijek prisutan.

Zmajevi kreću u novu sezonu Lige nacija: Na startu ih čeka fudbalska velesila, evo gdje gledati meč

Niti su oni (Engleska/Italija) ofanzivno igrali, niti mi defanzivno tada. Preko 15 igrača nam je falilo, a bilo je na zavidnom nivou što se tiče spremnosti i momenta. Imamo plan koji ide svojim etapama, uvodimo neku hrabrost, sa te strane nam je uspjelo. Rezultatski ne, ali izgubiti od Engleske ili Italije nije stid. Čak naprotiv."

Holandski navijači ne znaju šta da očekuju od svojih igrača

Barbarez u ovom slučaju oko priprema za holandsku reprezentaciju kaže "Manje više svako zna te igrače. Sigurno će pokušati da nas iznenade sa nekom varijantom, ali već duže vrijeme su tu, pratili smo utakmice, sa te strane smo spremni. Naši analitičari su to dobro posložili i definisali plan kako da im se suprotstavimo na terenu", a dodao je i da "razmišljamo 24 sata o tome kako ćemo". 

"Svako će igrati onoliko koliko može da igra, da da svoj maksimum. Imam svoju devizu da nije stid izaći u 45 minuti i da to ne utiče na karijeru fudbalera i status, da li će igrati sljedeću utakmicu. Koliko će ko izdržati u igri, vidjećemo. "

O strahovima za utakmice u Ligi nacija, prvo je komentarisao nizozemsku reprezentaciju, te otkrio čega se pribojava sutra. 

"Čega ne? Svaka riječ o holandskoj reprezentaciji je suvišna. Ekipno imaju dobre igrače, svaki može riješiti utakmicu iz prvog plana. Brutalno mogu napraviti pritisak, neće biti jednostavno.

Mi imamo privilegiju da igramo Ligu nacija, te ovo je privilegija imati utakmice na ovom nivou. Oov je paket koji će nas odvesti ka boljom budućnosti iduće godine. "

Podsjećamo, biće ovo prve utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon junskih prijateljskih mečeva protiv Engleske i Italije, koje su završile porazom BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak