32 godine od incidenta Bobana i milicionera Refika: "Rekli su mi da pucam"

7
Radiosarajevo.ba
32 godine od incidenta Bobana i milicionera Refika: "Rekli su mi da pucam"

Sjećam se toga s ponosom što sam bio dio te priče, zajedno s Boysima i hrvatskim narodom. Tada sam rizikovao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, rizikovali su svoje živote.

Utakmica između Dinama i Crvene zvezde trebala se igrati 13. maja 1990. godine, ali umjesto nogometnog spektakla došlo je do divljanja gostujućih navijača nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s tadašnjom milicijom jer je štitila divljanje Delija.

Neredi su započeli kada su srbijanski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledatelje.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Tadašnja milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu na Sjeveru i utrčali na travnjak gdje je nastao kaos. Milicija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac, te vodeni top. U sveopćem metežu, dok se većina igrača oba sastava povukla u svlačionice, tadašnji kapiten Dinama, Zvonimir Boban je krenuo braniti navijače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak