Zašto je Dončić već sada najbolji igrač NBA sa Balkana svih vremena

O. K.
Zašto je Dončić već sada najbolji igrač NBA sa Balkana svih vremena

Kada je prošle godine, Luka Dončić draftovan od strane Atlanta Hawksa kao treći pik drafta i ekspresno poslan u Dallas u zamjenu za Traea Younga, mnogi NBA analitičari su tada kazali kako je Atlanta napravila dobar potez, te kako se Luka neće snaći u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

U prvim utakmicama Luka ih je već razuvjerio, a u Dallas je došao na vrijeme – kada je iz njega odlazila legenda, Dirk Nowitzki, koji je u Texasu proveo 20 godina i donio im jednu titulu.

I tada je se već vidjelo da će Dallas svoju sudbinu prepustiti mladiću iz Evrope – baš kao što je to uradio i 1998. godine kada je draftovao upravo Dirka Nowitzkog.

U prvoj sezoni Luka je bilježio 21 poen po utakmici, bilježio sedam skokova, šest asistencija i jednu ukradenu loptu.

To mu je bilo dovoljno da bude izabran u All-rookie tim sezone i dobije Rookie MVP nagradu, a samo dva od 100 analitičara koji su dodjeljivali nagradu, svoj glas dali su njegovom protivniku, Trae Youngu.

I onda je došla druga sezona i mnogi su kazali kako će u drugoj sezoni, sa dolaskom Porzingisa, Lukin hype spasti i da će on isčeznuti kako sezona odmiče.

A onda ih je ubica dječijeg lica iz Slovenije sve razuvjerio.

Luka u ovoj sezoni ne da bilježi bolje brojke nego prošle, nego se izjednačio sa velikim Oscarom Robertsonom i u prosjeku bilježi triple-double učinak (30 poena, 10 skokova, 10 asistencija).

Tako da bi Luka ove sezone mogao čak i da bude u trci za MVP lige, mada je ta najava možda i prerana, a i mnoga imena ove sezone igraju stvarno dobro.

Sada dolazimo do jedne izjave s kojom se brojna košarkaška javnost na Balkanu neće složiti, a to je da je Luka najbolji igrač sa Balkana svih vremena. Pa ako baš želite, bolji i od Dražena Petrovića.

Ruku na srce, Luka nikada neće bilježiti procenat šuta koji je Dražen bilježio, govorimo i o različitim erama NBA lige, gdje Luka igra u pace and space sistemu Ricka Carslilea, dok je Dražen igrao run and gun ofanzivu.

Ali, Dražen nije nosio ekipu na način na koji je nosi Luka, i možda jeste nedodirljiv, ali Luka je na pragu da postane najmlađi MVP svih vremena, sa godinu dana manje od Dericka Rosea koji je 2011. osvojio ovu nagradu.

I ako ga vrijeme posluži, sa dobrom ekipom, bez velikih povreda i sa pravim pristupom koji definitivno ima, za pet do deset godina, Luku bi umjesto sa Draženom, mogli uspoređivati sa Jordanom.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak