LeBron James postao najbolji strijelac NBA svih vremena

1
Radiosarajevo.ba
LeBron James postao najbolji strijelac NBA svih vremena

LeBron James postao je najbolji strijelac NBA lige svih vremena. Košarkaški genijalac rođen u Akronu (Ohio) 30. decembra 1984. godine, u blistavoj karijeri započetoj u sezoni 2003/04 porušio je mnoge rekorde, a sad i ovaj za koji se mislilo da nikad neće biti srušen.

Košem ubačenim u trećoj četvrtini susreta protiv Oklahoma City Thundera prestigao je učinak Kareem-Abdul Jabbara, koji je NBA karijeru završio 1989. godine s ubačenih 38.387 koševa. U utakmici mu je trebalo 36 poena da sruši rekord Abdul-Jabbara.

Svoj prvi koš u karijeri u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta James je ubacio prije 20 godina u Sakramentu, u ACRO Areni koja više ne postoji, tada jedva punoljetan. Tog 29. oktobra 2003., u četvrtoj minuti utakmice protiv Kingsa, tadašnji rookie Cleveland Cavaliersa ubacio je svoje prve poene. Pokušao ga je zaustaviti Brad Miller.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

LeBron James potpisao rekordan ugovor sa Lakersima: Zarađivat će pravo bogatstvo i igrati sa sinom

Samo je jednom u karijeri, u sezoni 2007/08 bio najbolji strijelac lige. Prosječno je ubacivao 30 koševa, sanjajući tada NBA prsten. Dosanjat će ga nekoliko sezona kasnije u dresu Miami Heata, 2011/12, a onda odmah sljedeće godine uzeti i drugi.

Do trećeg je stigao u sezoni 2015/16 vrativši se godinu ranije u svoj Cleveland i ispunivši tako svoju veliku želju. Na putu do Jabbarovog rekorda po broju poena, uspio je osvojiti još jednog. Četvrti je stigao baš s Los Angeles Lakersima 2020. godine, a tri godine kasnije u istom dresu ponovno je ispisao povijest.

U trećoj četvrtini utakmice stigao je do rekorda ovim ubačajem. Kareem Abdul-Jabbar ustao je među prvima i zapljeskao mu.

Legenda NBA lige: "LeBron James je daleko bolji igrač od Michaela Jordana"

Koliko god je rušenje Kareemova rekorda najveće moguće postignuće u košarci, izgledno je da će mu ostati posljednje u karijeri. Bit će tu još All-Star utakmica, još rekorda i 'rekorda', pogotovo kad zagazi u godine u kojima nitko prije njega nije igrao. No hoće li to biti dovoljno da ga svijet konačno prihvati kao najvećeg svih vremena? Vjerovatno ne.

S pravom ili ne, za većinu će Michael Jordan ostati GOAT (najveći svih vremena), bez obzira na sve što James napravi. Čak i ako osvoji još dva prstena i izjednači se s Gospodinom Zrakom, uvijek će ga proganjati šest izgubljenih finala jer je po iskrivljenoj logici Jordanovih pristaša bolje ni ne doći u finale nego izgubiti o njemu, prenosi SC Sport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak