Jugoslavija je imala veliki utjecaj na modernu košarku

S. Dž.
Jugoslavija je imala veliki utjecaj na modernu košarku
Magazin Rolling Stones pisao je pred početak Ljetnih olimpijskih igara koje se ove godine održavaju u Brazilu o timu iz snova iz prošlosti.

Tim povodom, objavili su priču o timu koji je, prema pisanju magazina, slomljen prije negoli su igre počele, a to je jugoslavenski nacionalni tim iz 1992. godine koji nikada nije stao na teren zajedno.

O historiji velikog jugoslavenskog tima iz kasnih '80-ih i ranih '90-ih objavljen je i dokumentarni film u kojem se govori da je način na koji se tim slomio što je bilo kao ogledalo raspada i same države. ESPN-ov dokumentarac Jednom braća pokazuje kako je raspad Jugoslavije postavio igrače, nekada bliske prijatelje, naročito "mozga tima" srbijanskog Vladu Divca i dinamičnog hrvatskog čuvara Dražena Petrovića, jedan protiv drugog.

Naslijeđe ovog tima je, kako navodi magazin, i dalje nedovoljno dokumentirano jer je taj tim vjerovatno jedan od najutjecajnijih u svijetu u posljednjih 25 godina. Zaboravite Jordanove Bullse, Spurse i LeBronov tim: Jugoslavija je načinila modernu igru onakvom kakva je ona danas, piše Rolling Stones.

Košarka je fascinantna jer egzistira na razlikama između timskog i individualnog sporta. Za razliku od drugih sportova, košarka se nalazi na oštrici individualizma i kolektivizma, ali ipak uravnotežena. Jedan igrač može imati veliki utjecaj na utakmice i biti heroj. Čak i superzvijezde poput Jordana trebaju igrače poput Scottiea Pippena, eventualno Tonija Kukoča, koji je igrao za jugoslavenski nacionalni tim.

Uvijek je postojala razlika između američke i evropske košarke, grubo rečeno, a te razlike najčešće su se odnosile na dihotomiju tima. Evropski timovi su davali prioritet timskom radu i marljivosti, dok su američki kao prioritet postavljali individualizam i zabavu. Evropljani se oslanjaju na osnove, a Amerikanci na sirovi talent. Evropska igra je o uzdržavanju, a američka igra o samoizdržljivosti.

Američki nacionalni tim 1992. godine bio je veliki napredak za američku košarku, s brilijantnim individualistima i hemijom između igrača. S druge strane, jugoslavenski igrači su bili sastavljeni iz dijelova. Magazin piše kako su imali brilijantne individualce.

Petrović je bio potencijalna NBA zvijezda, eksplozivni igrač i veliki karijerista život je izgubio u saobraćajnoj nesreći 1993. godine u 29. godini, dok je jedinstveni Kukoč mogao igrati bilo koju od pet pozicija u timu. A tu je i Divac koji je rekreirao ulogu centra i koji je ostavio veliki utjecaj na NBA, koji je igrao i u Sacramento Kingsima 2000, piše magazin.

Tradicionalno, na centru igra najviši i najjači igrač, a Divac je bio i nestvarno dobar prema svačijim standardima, i uradio je za tim koliko i Petrović i Kukoč.

Bili su savršen tim. Pogledajte snimak jugoslavenskog tima iz 1990, kao da gledate staru ratničku igru. Trenutni američki nacionalni tim se sigurno oslanja i na individualnost igrača, ali i na način na koji igraju zajedno – kao jedno. Jugoslavenski tim je radio isto: u napadu su se kretali za loptom sa zapanjujućom brzinom, a složene ofanzive su izvršavali brzo i elegantno. ofanzivu igra s brzinom i eleganciju. Njihova sposobnost da uguše druge protivnike nije dolazila iz tog što su bili jači i brži od drugog tima, nego iz njihove discipline i međusobnog povjerenja.

Oni su bili vrhunac evropskog pristupa košarci.

Ljudi se često pitaju šta da su Jugoslaveni te godine bili u mogućnosti zajedno završiti takmičenje? Hrvatska je osvojila olimpijsko srebro u Barceloni 1992. sa Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom, Stojkom Vrankovićem i drugima.

Rolling Stones navodi da nikada nećemo saznati, jasno, kako je to moglo biti kada bi se jugoslavenski tim iz snova i američki tim iz snova predvođen Michaelom Jordanom sastali, te da je veliki gubitak što se nisu suprotstavila dva tipa košarke – američki i evropski u utakmici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak