VN Meksika: Sve je gotovo, Lewis Hamilton je četvrti put šampion

J. M.
Desilo se ono što se očekivalo: Na stazi Autódromo Hermanos Rodríguez u Mexico Cityju, na VN Meksika, 18. utrci ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1, dobili smo novog šampiona.

To je Lewis Hamilton (Mercedes), četvrti put u karijeri, iako je u Meksiku osvojio tek deveto mjesto! Jedini Hamiltonov konkurent – Sebastian Vettel (Ferrari) – mogao je odgoditi promociju osvajanjem minimalno drugog mjesta, međutim Nijemac je završio tek na četvrtoj poziciji.

U kvalifikacijama je Vettel ostvario 50. najbolju startnu poziciju u karijeri - ispred Maxa Verstappena (Red Bull) i Hamiltona - ali ponovo nije iskoristio "pole".

Foto: redbullcontentpool

Max Verstappen je, po običaju, startovao beskompromisno, preuzeo vodstvo, dok su Vettel i Hamilton pali na začelje nakon međusobnog kontakta.

Uslijedila je mirna utrka kojoj je ton davao vodeći Verstappen, a jedini koji ga je pratio bio je Valtteri Bottas (Mercedes). Vettel se nešto brže od Hamiltona probijao naprijed, ali nedovoljno da bi spriječio promociju novog šampiona.

Foto: redbullcontentpool

Zebnju u boksu Red Bulla izazvala su broja odustajanja vozača u bolidima koje pokreću Renaultovi motori na razrijeđenom meksičkom zraku.

Srećom, bolid Maxa Verstappena je izdržao: Mladi Holanđanin je došao do druge pobjede u sezoni, treće u karijeri, a društvo na postolju pravili su mu dvojica Finaca - drugoplasirani Bottas i trećeplasirani Kimi Räikkönen (Ferrari).

Foto: Pirelli

Bodove su još osvojili Vettel, Ocon (Force India), Stroll (Williams), Pérez (Force India), Magnussen (Haas), Hamilton i Alonso (McLaren).   

Ukupni poredak nakon 18 od 20 utrka: Hamilton 333, Vettel 277, Bottas 262, Ricciardo 192, Räikkönen 178, Verstappen 148, Pérez 92, Ocon 83…

Poredak konstruktora: Mercedes 595, Ferrari 455, Red Bull 340, Force India 175, Williams 76, Toro Rosso 53..,

Naredna utrka vozi se 12. novembra na stazi Interlagos u Brazilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak