Malezija: Pobjeda Verstappena, Hamilton ispustio meč-loptu

J. M.
Malezija: Pobjeda Verstappena, Hamilton ispustio meč-loptu
Na stazi Sepang održana je Velika nagrada Malezija, 15. utrka šampionata vozača i konstruktora Formule 1.

Na subotnjem kvalifikacionom treningu sve je išlo na ruku vodećem u ukupnom poretku Lewisu Hamiltonu: Vozač Mercedesa ostvario je 70. "pole" u karijeri, dok je najveći rival Sebastian Vettel (Ferrari) zbog problema s motorom držao "fenjer".

Tu nije bio kraj pehovima Ferrarija: Kimi Räikkönen, drugoplasirani u kvalifikacijama, ostao je u boksu i nije mogao startovati na utrci.

Još kada je Hamilton na startu utrke zadržao lidersku poziciju činilo se da će britanski vozač bez problema napraviti odlučujući korak ka tituli.

malezija_2017_start.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

No, utrka nije prošla onako kako su se nadali u taboru Mercedesa. Već u četvrtom krugu Max Verstappen (Red Bull) pretekao je Hamiltona i preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do kraja. A Sebastian Vettel je vozio furiozno i sa posljednje stigao do četvrte pozicije! Kuriozitet: Kada je Vettel vozio počasni krug udario ga je Lance Stroll (Williams) i skoro mu uništio bolid! 

malezija_2017_vettel-2.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Vettel ipak nije uhvatio mjesto na postolju koje su zauzeli pobjednik Verstappen, drugoplasirani Hamilton i Daniel Ricciardo (Red Bull) na trećem mjestu.

malezija_2017_ricciardo.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Osim Vettela sve čestitke zaslužuje mladi Nizozemac Max Verstappen koji je stigao do druge pobjede u karijeri, što je pravi melem na ranu nakon brojnih odustajanja koje je zabilježio ove sezone.

Bodove su još osvojili Bottas (Mercedes), Pérez (Force India), Vandoorne (McLaren), Stroll (Williams), Massa (Williams) i Ocon (Force India).

poredak_malezija.jpg - undefined

Twitter

Ukupni poredak: Hamilton 281, Vettel 247, Bottas 222, Ricciardo 177, Räikkönen 138, Verstappen 93, Pérez 76…

Poredak konstruktora: Mercedes 503, Ferrari 385, Red Bull 270, Force India 133, Williams 65, Toro Rosso 52, Renault 42…

Naredna utrka vozi se 8. oktobra u Suzuki (Japan).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije