Spektakularni snimci iz Guatemale: Grom udario direktno u aktivni vulkan

0
Radiosarajevo.ba
Spektakularni snimci iz Guatemale: Grom udario direktno u aktivni vulkan

Vulkan Fuego u Gvatemali je ispuštao stup dima dok se približavala oluja kada je munja pogodila krater vulkana dok su ga hiljade ljudi posmatrale.

Smješten između departmana Sacatepéquez, Escuintla i Chimaltenango, Fuego je najaktivniji stratovulkan u Srednjoj Americi i jedan od najrelevantnijih u svijetu.

Sa više od 3.763 metra nadmorske visine, ovaj vulkan je tokom svoje historije bilježio razne nasilne erupcije , poput one 1932. godine, kada je pepelom zasuo grad Antigua Gvatemalu i neke dijelove Hondurasa i Salvadora. U 1974. godini su njegovi piroklastični tokovi devastirali dio okolne vegetacije i djelimično zatrpali zajednice San Pedro Yepocapa i Acatenango.

Meteorolozi objavili prognozu do srijede: Pogledajte u kojim dijelovima BiH se očekuje kiša

Vulkan je strato-vulkan (poznat i kao složeni vulkan) jer je formiran od mnogo slojeva stvrdnute lave i tefre. Zbog visine vulkana - 3.766 metara - udari munje izgledaju kao da osvjetljavaju nebo iznad njega.

Snaga vulkana, visokog 3.763 metra i koji se nalazi 35 km jugozapadno od Gvatemala Sitija, navela je vlasti općine Escuintla da proglase crvenu uzbunu. Intenzivna erupcija podiže stupove pepela koji prelaze hiljadu metara iznad vulkanskog konusa i uzrokuje kišu čestica tog materijala koja bi mogla stići do turističkog kolonijalnog grada Antigva Gvatemale, navodi se u izvještaju državnog Instituta za vulkanologiju.

U moćni vulkan Fuego je direktno pogodila munja, nakon čega je pepeo dostigao visinu od skoro 300 metara i proširio se više od 29 kilometara, stoji u opisu jednog od brojnih TikTok snimaka.

@danii_vee

Volcanic lightning ⚡️ Volcan de Fuego - Guatemala. A spectacular, and once in a lifetime, show gifted by Mother Earth herself. So incredibly grateful 🥹🙏🏽✨ #fuego #acatenango #guatemala #fypシ゚viral

♬ My Tears Are Becoming A Sea - M83

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak