Sarajevo 1915. godine: Pogledajte kako se živjelo u glavnom gradu BiH

3
Radiosarajevo.ba
Sarajevo 1915. godine: Pogledajte kako se živjelo u glavnom gradu BiH

Često se susrećemo sa starim fotografijama Sarajeva, ali snimci iz prošlosti grada nisu uvijek dostupni javnosti.

Možda se ponekad zapitate kako je Sarajevo izgledalo nekada, kakav je bio svakodnevni život i kako su se ljudi oblačili? Na ovo pitanje može vam odgovoriti videosnimak iz 1915. godine, koji pruža jedinstven uvid u svakodnevni život Sarajeva iz tog doba.

Na snimku možemo vidjeti Baščaršiju ispunjenu ljudima, pretežno muškarcima i dječacima, dok se tek poneka žena može primijetiti među mnoštvom. Na trgu Baščaršije prikazane su brojne tezge koje prodaju uglavnom prehrambene proizvode.

Kamala Harris na korak od zvanične nominacije: 'Ovo je neviđeno'

Muškarci su obučeni u narodnu nošnju tog vremena, koja se sastojala od košulje, čakšira, prsluka i neizostavnih fesova. Neki prolaznici su nosili odijela i šešire. Dječaci su, slično kao odrasli, nosili fesove i odjeću u stilu muškaraca.

Stariji i ugledniji muškarci često su preko pasa nosili bensilah – široki kožni pojas u kojem su se nalazili različiti predmeti za pušenje, kao što su lula, duhan, kresivo, mašica za žar, veliki i mali nož, te sitni novac. Na glavama su muškarci nosili kape od pusta obavijene šalom, dok je fes postao sve češći od sredine 19. stoljeća, bez obzira na konfesiju, pri čemu su se razlikovali samo u bojama i detaljima.

Žene su bile obučene u dimije i bluze, a na glavama su nosile marame. Također, mogu se primijetiti i žene u odjeći u bečkoj modi. Na ulicama Sarajeva tog vremena mogle su se vidjeti kombinacije jemenija, zareva, fesova, feredža i dimija, zajedno sa šeširima, dugim suknjama, sakoom, prslucima, polucilindrima, žaketima i kravata.

Na kraju snimka možemo vidjeti sarajevske mostove i Vijećnicu, a snimak završava marširanjem austrougarskih vojnih trupa ulicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak