Rundek prepjevao kultnu antifašističku pjesmu i posvetio je rijeci Uni: "Mi smo protiv ulagača"

3
Radiosarajevo.ba
Rundek prepjevao kultnu antifašističku pjesmu i posvetio je rijeci Uni: "Mi smo protiv ulagača"

Protesti na vrelu rijeke Une u Hrvatskoj, nedaleko od granice sa BiH, nastavljeni su jutros u 8 sati. Demostranti su izašli na lokalni put i graditelju male hidroelektrane na izvoru rijeke poručili: "dalje nećeš proći".

Na čelu kolone je veteran ex yu rocka, Darko Rundek, koji je postao jedan od simbola protesta za spas Une. Uz poruke "nema više devastacije Une", "ne damo ni kapi", zaštitnici jedne od naljepših rijeka na Balkanu su dobili i svoju "himnu".

Naime, Rundek je "prepjevao" kultnu antifašističku pjesmu Aj, Karmela, pa se sada selom Donja Suvaja ori: "Mi smo protiv ulagača i njihovih pomagača, aj, aj Una!"

Čestitamo, Tino: Mladi Sarajlija dobio postdoktorsku istraživačku poziciju na uglednom TUM-u!

Građani Hrvatske, BiH i Srbije već danima protestuju protiv, po mnogo čemu kontroverzne, izgradnje male hidroelektrane u mjestu Donja Suvaja kod Srba, nedaleko od izvora Une.

I u ponedjeljak, 5. augusta, na vrelu Une je bilo mirno, što je očekivano, s obzirom na to da je u Republici Hrvatskoj bio praznik, povodom godišnjice akcije Oluja.

Aktivisti koji brane rijeku Unu od devastacije su očekivali da će bageri jutros nastaviti sa radom, pa su na na nogama od ranoj jutra.

Darko Rundek, nekadašnji frontmen benda Haustor u nedjelju je, u znak podrške, održao koncert usred šume, u blizini vrela Une, a glavni hit svirke je bila pjesma Šejn, sa stihovima: "život na granici je opasan i tvrd… izađi i bori se".

I nakon koncerta Rundek je ostao na protestima, gdje je "Aj, aj, Una" postala ultimativni hit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak