Zastrašujući prizor: U dvorištu zatekao zmije, 'hrvale' se pola sata, sve je snimio

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući prizor: U dvorištu zatekao zmije, 'hrvale' se pola sata, sve je snimio

Dvije velike crne mambe, obje duge više od dva metra, snimljene su u žestokom okršaju u jednom dvorištu. Riječ je o sukobu dva mužjaka, koji je trajao duže od pola sata, a snimljen je u Queensburghu u Južnoj Africi.

Veća zmija pokušala je nadjačati manju, napisao je Nick Evans. On je na Facebooku objavio snimak sukoba i pojasnio kako su se životinje vjerojatno sukobile oko ženke, jer su sad u sezoni parenja, piše Jutarnji.

"Čovjek je pogledao kroz prozor spavaće sobe i vidio isprepletene zmije. Tokom karijere sam vidio sukove mambi, nekoliko puta, ali nikad nisu ovako dugo trajali. Zanimljiv je način njihove borbe - one se ne grizu, nego se hrvaju dok se jedna ne preda.

Sramotno: Potpredsjednica NSRS podržala zvižduke za himnu BiH na finalu Kupa

Stanari, naravno, nisu bili sretni što vide ove otrovnice toliko blizu", pojasnio je i dodao kako su zmije uhvaćene. Nije to bilo teško, jer su se umorile od borbe. Tada su izmjerene i puštene dalje od ljudi.

Prema neslužbenim procjenama zmije godišnje ugrizu oko pet miliona ljudi širom svijeta, od čega i do sto hiljada tih ugriza rezultira smrću.

Poskok ušao u dvorište ispred kuće u bh. susjedstvu: Objavljeno važno upozorenje

Najveći dio smrtnih slučajeva otpada na indijski potkontinent na kojem "hara" takozvana velika indijska četvorka (indijska kobra, Russellova ljutica, obični krait i pješčana efa), koje su odgovorne za gotovo 45 hiljada fatalnih ugriza.

Iako su iznimno otrovne, za veliki broj smrtnih slučajeva uz jačinu njihovog otrova jednako je odgovorna i činjenica da se nalaze na gusto naseljenim područjima u kojima protuotrov i adekvatna medicinska skrb uglavnom nisu dostupni.

Zašto se Crna mamba smatra najsmrtonosnijom zmijom?

Crna mamba je reputaciju najsmrtonosnije zmije zaradila zbog vrlo snažnog neurotoksinskog otrova (prema LD 50 mjerilu, 0,28 mg/kg njenog otrova dovoljno je da ubije polovicu članova testirane grupe životinja, obično miševa) kojeg je u stanju ubrizgati u vrlo velikim količinama. Prosjek je oko 120 mg po ugrizu, iako se u iznimnim slučajevima ta brojka penje i do 400 mg.

Otrov crne mambe spada među šest/sedam najjačih kada su u pitanju zmije (prvi je kopneni tajpan koji nije usmrtio ni jednu osobu, uglavnom jer živi u australskoj zabiti te gotovo nikada ne napada čovjeka) te se pretpostavlja da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti do desetak osoba, a iznimno jak gotovo 30. Koliko je opasna, svjedoči činjenica da je svaki njen ugriz otrovan (dakle nema "suhih" ugriza kada ne ubrizga otrov), a smrtnost je 100 % ako žrtva ne primi protuotrov - štoviše, 14% osoba koje je primilo protuotrov za ugriz ove zmije na kraju ne prežive.

Osim što ih se smatra najsmrtonosnijim zmijama, crne mambe poznate su i kao najbrže zmije te se na kraćim relacijama mogu kretati i do 16 km/h. Što se tiče njihove naravi, priče o njihovoj agresivnosti su uglavnom pretjerane. Riječ je o vrlo sramežljivim gmazovima koji će radije pobjeći nego se sukobiti s potencijalnom prijetnjom.

Ali, ako nemaju gdje pobjeći pretvaraju se u itekako opasnog protivnika - u tim će situacijama crna mamba glasno siktati, podići i do trećinu tijela sa zemlje u napadački položaj i širom otvoriti crna usta. Ako napadač ne odustane, mamba je u stanju ugristi žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom rasponu vremena, prilikom čega može ubrizgati dovoljno otrova da odrasla osoba umre zbog zatajenja dišnih organa i za manje od 20 minuta, iako se taj period može protegnuti i do 3 sata, ovisno o zdravlju i fizičkom stanju žrtve, kao i dijelu tijela gdje je nastupio ugriz. Srećom, zbog njihove plahe naravi, ali i strašne reputacije među populacijom gdje žive, fatalni susreti s ljudima su mnogo rjeđi nego u slučajevima nekih drugih otrovnica na afričkom kontinentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak