Tamo gdje zelena ljepotica ljubi Jadran: Jeste li ikada bili na ušću Neretve?

Radiosarajevo.ba

Jedna od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka je zelena Neretva koja izvire ispod planine Zelengore na nadmorskoj visini od 846 metara.

Tok Neretve je dug 215 kilometara, a prolazi kroz kanjone, kotline i ravnice, a ulijeva se u Jadransko more u blizini Opuzena i Ploča.

Na tom je mjestu Neretva formirala deltu površine od oko 20.000 hektara. Kada iz Opuzena skrenete na uski put koji vodi do delte i konačno stignete do mjesta gdje ljubi Jadran, vidjet ćete zapanjujući pejzaž na kojem se posebno ističe ornitološko-ihtiološki rezervat, koji je dom brojnim pticama i ribama.

Lokalno stanovništvo dolazi ovdje potražiti osvježenje u ljetnim mjesecima jer ono nudi uživanje u plitkoj vodi koja se prostire na više od pola kilometra. Dubina vode varira pa će vam se na nekim dijelovima učiniti kao da hodate po vodi, piše Metkovic-news.com. Boja vode je malo tamnija, jer se na ovom području miješa slatka voda Neretve i slana Jadrana.

Ovdje nema gužvi, a zbog plitke vode posebno je omiljeno među porodicama s malom djecom, kao i onima koji nisu vrsni plivači.

Na samoj plaži nalazi se jedan caffe bar sa terasom, a u njegovom okruženju brojni posjetioci postavili su šatore, ljetuju u kamp-kućicama ili u okolnim naseljima.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je ušće Neretve, pa pogledajte šta smo zabilježili u našoj fotogaleriji u smiraj ljeta...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak