Savršen izlet: Bajkoviti prizori sa Zelengore udaljene samo sat vremena vožnje od Sarajeva

1
Radiosarajevo.ba

Stiglo je lijepo vrijeme, a sunčani vikend najbolje je provesti u prirodi. Sjajan prijedlog za izlet sa porodicom ili prijateljima je Zelengora, ljepotica koja je udaljena samo sat vremena vožne od Sarajeva. 

Zelengora je planina u sjeveroistočnoj Hercegovini koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Najpoznatija je po velikom broju ledenjačkih jezera, od kojih su najpoznatija Kotlaničko jezero, Orlovačko jezero, Štirinsko jezero, Jugovo jezero, Donje Bare, Gornje Bare i dr.

Najveći vrh Zelengore je Bregoč (2.014m), a pored njega se nalazi još desetak vrhova s oko 2000m n/m. Zelengora obiluje bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, u čemu prednjači Perućica, jedina preostala prašuma Evrope.

Ispovijest mještanina Trusine: "To je takva sila da je nosilo kuću kao da je od papira"

Orlovačko jezero

Orlovačko jezero jedno je od najljepših, ako ne i najljepše, od svih jezera naše ljepotice Zelengore i zajedno sa Jugovim jezerom koje se nalazi u neposrednoj blizini (1km) čini jednu fino ukomponovanu prirodnu cijelinu u kojoj ćete zasigurno uživati cijeli dan.

Dužina jezera je oko 350 m, širina oko 100 m, a prosječna dubina oko 5 m te kao takvo idealno je za kupanja u ljetnim mjesecima.

Istočno od jezera se izdižu vrhovi Orlovac i Orlovača, jugoistočno Bregoč (2014 m), južno Stog (1821 m) i sjeverno Ljeljen (1765 m).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak