Očaravajući Park leptira na listi mjesta koja treba vidjeti

Anadolija
Ukoliko posjećujete Antaliju, nemojte zaobići poznatu turističku destinaciju koja je jedno od 'mjesta koje treba posjetiti' u tom gradu.

Riječ je o Parku leptira koji se prostire na 15 hektara i u kojem posjetioci mogu uživati već nekoliko mjeseci. 

Narandžasti, žuti, smeđi leptiri različitih veličina svojim plesom očaravaju ne samo djecu već i one nešto starije, što je savršena prilika za "porodični dan" i fotografisanje. 

Generalni direktor Parka Hakki Colak rekao je kako park ima i prostrani botanički vrt u kojem leptirovi mogu slobodno letjeti. 

"Uzimajući u obzir prostor za letenje, ovo je najveći park leptira u Turskoj. Imamo 15 vrsta leptirova dozvoljenih zakona i donosimo ih s Filipina. Hiljade leptirova u istom trenutku očaravaju posjetioce", rekao je Colak. 

U parku se nalaze i leptirovi vrste "Atlas", za koju Colak kaže da privlači najviše pažnje i da je ovu vrstu karakterizira to što su ti leptiri najveći na svijetu. 

Raspon raširenih krila iznosi 28 centimetara, a potiče iz Indije. 

Colak je naglasio kako leptiri zahtjevaju 70 posto vlažnosti i temperaturu između 30 i 32 stepena.

"Najčešće nas pitaju zar leptiri ne žive jedan dan? Vrste koje donosimo žive oko tri sedmice. Ima i vrsta leptira koje žive i do dvije godine", rekao je Colak istaknuvši kako je park pobudio veliko interesovanje kod domaće i strane publike. 

On je rekao kako leptiri zahtjevaju posebnu pažnju.

Direktor Parka Colak je dodao kako se leptiri ne mogu proizvesti u parku, već da jednom u dvije sedmice donose oko dvije hiljade leptira.

"Leptire donose u njihovoj trećoj fazi, odnosno kada su u fazi kukuljice jer je to najsigurniji način za njihovo dopremanje. Tri do četiri dana nakon što dođu u park, postaju leptiri i život nastavljaju u parku", pojasnio je Colak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak