Hvala feministkinjama: Jednakost spolova nije došla bez borbe

Radiosarajevo.ba

Feministički pokret u svijetu nastao je u prvoj polovini 20 stoljeća, a žene širom svijeta vođene potrebom izjednačavanja prava spolova borile su se prvenstveno za pravo glasa da bi naknadno spisak ciljeva bio proširen i na mnoge druge oblasti u kojima su žene bile u podređenom položaju. 

Foto: SchoolofFeminism.org

Uprkos globalnom učinku feminizma, u cijelom svijetu jača svijest o potrebama i položaju žena; žene u nezapadnjačkom svijetu, koje žive u daleko težim okolnostima, tek moraju pronaći vlastite načine borbe i rješavanja prioritetnih problema, prilagođene kulturama koje ne dijele zapadnjačke vrijednosti.

Foto: SchoolofFeminism.org

Ipak danas s vremenske distance žene zahvaljujući ovom pokretu mogu uživati u činjenici da je danas općeprihvaćeno da imaju pravo glasa, da mogu posjedovati imovinu, ravnopravno raditi i zadržati zarađeni novac.

Koliko god to izgledalo suludo, ne tako davno žene nisu imale pravo nositi istu odjeću kao muškarci, niti se profesionalno baviti sportom.

Foto: SchoolofFeminism.org

Feministički pokret zaslužan je između ostalog i za pravo žena na porodiljsko, kao i na mogućnost ravnopravnog školovanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak