Zima ide, psi se mrznu, a skloništa i dalje nema

Radiosarajevo.ba
Zima ide, psi se mrznu, a skloništa i dalje nema
Ulični psi na Dobrinji (Foto: radiosarajevo.ba)

Decembar je, vrijeme postaje sve hladnije, a na sarajevskim ulicama je sve veći broj nezbrinutih pasa. Iako je 8. aprila 2009. na snagu stupio Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH - gradske vlasti nisu učinile ništa po pitanju nezbrinutih životinja. Životinje donošenjem Zakona jesu dobile kakvu-takvu pravnu zaštitu nakon desetogodišnje borbe, ali vlasti (na koje je donošenjem Zakona briga prešla) sjede skrštenih ruku. Kako vrijeme postaje hladnije i hladnije i psi se udružuju u sve veće čopore, pitanje je dana kada će se desiti i neki napad na ljude. Moguće je da nadležni organi samo to i čekaju, pa da problem jednostavno riješe na stari način - ubijanjem pasa.

Zakon je propisao da sve jedinice lokalne samouprave u roku od godinu dana moraju osnovati skloništa za napuštene životinje, a pri tome je zabranio ubijanje životinja- Nadalje, zakon je uveo sankcije neodgovornim vlasnicima , mikročipiranje kućnih ljubimaca, zabranio prodaju pasa i mačaka u pet shopovima te uveo sterilizaciju/kastraciju napuštenih životinja. Ostavljen je prostor za odluku o tome koja jednica lokalne samouprave treba osnovati sklonište, pa je navedeno: kantoni, općine, gradovi..., što daje slobodan prostor, da se na osnovu procjene stanja u određenom regionu osnuje jedno, dva ili više skloništa. Na ćalost, ova nejasna odrednica daje prostor nadležnima za prebacivanje vrućeg krompira iz ruke i ruku.

Prošlo je više od godine i po nakon stupanja Zakona na snagu, a u Sarajevu još uvijek nema nijednog skloništa za životinje. Grad Sarajevo je, dva mjeseca nakon stupanja Zakona na snagu, preko noći postao "no kill" grad, ali bez dosljedne provedbe ostalih dijelova Zakona. Skloništa nema, kao ni sterilizacije i kažnjavanja napuštanja kućnih životinja.

"Svu krivicu gradske vlasti, počevši od Veterinarske inspekcije, svalili su na udruženja za zaštitu životinja, obmanujući javnost da Zakon zabranjuje ubijanje životinja, a pri tom ne spominjući šta je njihova dužnost ovih godinu dana bila da pasa ne bi bilo na ulici", navode udruženja za zaštitu životinja. Također smatraju da vlasti Kantona Sarajevo manipuliraju građanima tvrdeći da novca za provedbu Zakona nema (iako se prije donošenja Zakona izdvajalo i do 700 hiljada KM za gradsku kafileriju).

Istina, u organizaciji austrijskog udruženja Tierhilfe Sueden i KJP Veterinarska stanica Sarajevo sprovedena je Sedmica sterilizacije i kastracije pasa, ali to je samo jedna sedmica, dok bi akcija sterilizacije i kastracije morala da se odvija svakodnevno (i besplatno), sa službom za prikupljanje pasa i prostorom za oporavak pasa (tokom trajanja Sedmice - pse su prikupljali volonteri).

Plan za izgradnju skloništa za životinje u Sarajevu postoji. Arhitektonski projekat skloništa je završen, ali vlasti i dalje koče izgradnju.

Podsjećamo - za provođenje Zakona nadležne su veterinarske inspekcije svih nivoa vlasti te načelnici općina, gradova i kantona.

Udruženja za zaštitu životinja nisu zakonski obvezana za pružanje pomoći i prikupljanje životinja, iako ljudi najčešće zovu njih za pomoć ili ih krive za pse na ulici. Ukoliko primjetite životinju kojoj je potrebna pomoć obavijestite Kantonalnu veterinarsku stanicu Sarajevo. Broj dežurne linije Ambulante Stup (ulica Nikole Šopa 41) je 033/470-240.

Vezano:
Težak slučaj nasilja nad psima u Zenici (FOTO)

Rasplet priče o bačenim kučićima (VIDEO)
PETA: 2.500 dolara za informacije o djevojci koja je bacala kučiće (AUDIO)

Ismet Dizdarević: Danas pas, sutra možda i vaše dijete (AUDIO)
Reakcije na snimak djevojke koja baca štence u rijeku (VIDEO)
Ivanišević i Pašić: Prijetnje i maltretiranje od strane građana
Zlostavljanje životinja - nova zabava sarajevske omladine
Nepoštivanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
Damir Nemir Janeček: Kinofil (VIDEO)
Tragom bijesne lisice iz Trnova
8. april je tu, a gdje su skloništa za životinje?
Zaštitari životinja u BiH: Neshvaćeni i maltretirani (VIDEO)
Sada i zvanično: Protesti protiv nasilja nad životinjama

ado, radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak