Zaslužuje li muzička struka svoju 'Deklaraciju'?

Radiosarajevo.ba
Zaslužuje li muzička struka svoju 'Deklaraciju'?

Baviti se umjetnošću u društvu u kojem je dignitet umjetnosti potisnut na marginu u najboljem se slučaju može opisati kao Sizifov posao. Poremećene strukturne vrijednosti društva izazivaju stoga, radikalnu inicijativu. Takva inicijativa se više ne može dešavati samo kroz umjetničku formu, neophodno je da se usmjeri ka svim kulturnim i političkim institucijama. Kultura i umjetnost nisu privilegije, one su su čovjekovo pravo. 

Na prijedlog Udruženja muzičkih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine napisana je Deklaracija o priznavanju (ili uvažavanju) muzičkog obrazovanja, struke i umjetnosti. Deklaraciju potpisuju: dr. Ivan Čavlović (dekan Muzičke akademije Sarajevo), red. prof. Dževad Šabanagić (predsjednik UM/GBPFBiH), mr. Samra Gulamović (direktorica Sarajevske filharmonije), mr. Adema Pljevljak-Krehić (direktorica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo). Sa sadržajem ove deklaracije bit će upoznata sva ministarstva i nadležne institucije u BiH.

"Cilj deklaracije jest upozoriti društvo, a to znači politiku i vlast, na nezavidan status muzičke struke, obrazovanja i umjetnosti. Ova inicijativa došla je upravo sada jer je od  2000. godine status ovih oblasti muzičkog života sve lošiji i lošiji", istaknuo je prof. dr. Ivan Čavlović

Umjetnici u Bosni i Hercegovini suočeni su s problemima na materijalnom nivou, ali i s problemima na nivou društva. Zadovoljenje površnim postao je univerzalan princip selekcije na polju umjetnosti. Upravo zato, neophodan je razvoj kritičkog stava prema umjetnosti i kulturi. Mediji, kulturni radnici i umjetnici sami moraju promjenu društvene svijesti prepoznati kao imperativ.

"Kultura je nezamjenjiva hrana za ljudsku duhovnost, duhovnost je ta koja je pokretačka snaga i stoji iza razvoja svakoga društva. Ne hranimo li našu duhovnost, onda ne možemo očekivati kreativnost, razvoj i napredak u drugim sferama života. Ova deklaracija nije krik umirućeg nego odlučan stav da više nećemo tolerirati urušavanje kulture i duhovnosti, da to ne smijemo uraditi kako zbog nas samih tako i zbog generacija koje dolaze", naglasila je Samra Gulamović, dirigentica i direktorica Sarajevske Filharmonije

Umjetnost u sebi sadrži ono idealno i bitno. Ona ne oponaša ništa što je neistinito, nisko ili lažno i stoga ne može imati štetan utjecaj. Čovjek kao dio društva nije iznad svoje sredine već živi u njoj i u istoj treba da pronalazi imanentni smisao. To svakako uključuje prepoznavanje muzike kao civilizacijske norme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak