Vojni orkestar Oružanih snaga BiH: Kako smo dočekali papu Franju (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Došao je papa Franjo u jednu od junskih subota. Dolazili su i mnogi državnici svijeta, a dok su se predsjednici i političari mijenjali, bila je jedna konstanta – vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tu je da ih dočeka.

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

„Sam doček i ispraćaj Pape je protekao u nešto većim pripremama, nego. Prije svega iz aspekta sigurnosti te složenijeg i većeg aganžmana orkestra. Jedan bend – muzički vod orkestra, zajedno sa počasnom destinom je formirao počasni stroj na aerodromu, a drugi bend orkestra skupa sa satijom počasne postrojbe je formirao počasni postroj ispred zgrade Predsjedništva BiH. 

Osobno sam bio u Bendu koji je sudjelovao u ceremoniji ispred zgrade Predsjedništva i bio sam jako blizu pape. Državnici u takvim prigodama se ne zaustavljaju da bi se pozdravili sa nekim od vojnika u stroju, jer je to čin ceremonije i protokola koji ima svoja pravila (da zvanica prođe stroj, zaustavi se pred zastavom, nastavi obilazak stroja i kada se popne na binu, slijedi intoniranje himni). Inače, stroj se ne može napustiti osim po zapovijedi, ali se dešava da neka od zvanica zna neformalno stati i pitati se sa vojnikom. 

Bila mi je velika čast što sam mogao sudjelovati i odati počast papi Franji, a osobito sam bio ponosan na sudjelovanje orkestra tokom liturgijskog slavlja na Koševu, jer sam radio aranžmane za orkestar, svirao kao muzičar na misi i sudjelovao kao vjernik u liturgiji.

Sa malim brojem personala te logističkim i drugim problemima koje imamo u radu, uspjeli smo kvalitetno, u muzičko – produkcijskom smislu, zadovoljiti sve zahtjeve izvođenja i crkvene muzike tokom mise. 

Pokazali smo da imamo potencijal, kao i ostali orkestari OS u bližem i širem okruženju odgovoriti na najveće zahtjeve muzičke struke i orkestralnog izvođenja. 

Čest je slučaj da za takve prigode kao što je bila misa na Koševu, nastupaju vojni orkestri. Uostalom i Vatikan kao institucija ima također svoju vojničku postrojbu i orkestar“, kaže za Radiosarajevo.ba pukovnik Tomislav Sušac, zapovjednik Orkestra OS BiH.

Kod dočeka ili ispraćaja brojnih dužnosnika koji posjećuju BiH, orkestar skupa sa Počasnim postrojbom ima ulogu u svečanoj ceremoniji državnog protokola, koja se posebno pripremi za takvu prigodu. 

„Orkestar i počasna postrojba čine jedinstven počasni stroj koji se formira te se tokom ceremonije da prijavak zvanici i izvedu Himne BiH i države iz koje zvanica dolazi, kao i počasna vojna koračnica – marš.

Pored ceremonijalne vojničke uloge odavanja počasti, orkestar izvodi i himne što zahtijeva pripremu, uvježbanost i spremnost za sviranje notnih materijala“, pojašnjava naš sagovornik, koji je prve glazbene korake i obrazovanje stekao u Hrvatskom kulturno umjetničkom društvu – Seljačka sloga – Trebižat. Nakon što je završio osnovnu školu i nižu muzičku školu u Čapljini, Muzičku srednju vojnu školu u Sarajevu te Muzičku akademiju u Zagrebu, njegova karijera kao muzičara i vojnika je vezana uglavnom za vojne orkestre. Tako je 2004 godine, formiranjem Orkestra i Počasne postrojbe OS BiH postavljen za njegovog zapovjednika.

S aspekta struke taj posao vojnika – muzičara je zahtijevan jer se mora svirati – izvesti počasna koračnica, marš i himna - po svim vremenskim uvijetima, stajati i svirati u stroju duži vremenski period (najmanje pola sata, pa čak i do dva sata naprekidno). 

„Uz to se izvode sve vojničke radnje, ali i često svira u hodu, što zahtijeva stalno kondicioniranje, pripremu, vježbu i ostale zahtijeve glazbeno- vojničke struke i poziva. Bez obzira na vremenske uvjete ili druge okolnosti, orkestar mora uvijek biti spreman za izvođenje vojnog ili državnog protokola jer mu je to jedna od najvažnijih zadaća. 

To je jedan od zahtjeva vojničkog života i rada, bez obzira što je poziv muzičara i umjetnički poziv. Kroz vojnu povijest sve veće organizirane i ustrojene vojničke postrojbe i formacije su u svom sastavu imale i vojni orkestar, što se zadržalo i do danas“, govori pukovnik Sušac. 

Pored protokolarnih i ceremonijalnih nastupa koji su vezani uz vojni i državni protokol i institucije, orkestar ima i veliku koncertnu aktivnost koja je vezana za civilne institucije, festivale, suradnju i zajedničke projekte sa muzičkim akademijama i mnoge koncertne nastupe u raznim prigodama.

Orkestar OS BiH ima 48 vojnika muzičara koji se po potrebi službe mogu podijeliti na tri marčing – protokolarna benda, kao štoje bio slučaj kod dočeka Pape. 

Popunjen je sa 60 posto personala, a ti problemi manjka osoblja će se u skoroj budućnosti sigurno riješiti jer potreba za angažiranjem orkestra OS BiH je sve veća i veća, osobito od strane civilnih institucija i udruženja, kao i zahtjeva institucija vezanih za međunarodnu zajednicu. 

Uloga vojnog orkestra je važna kako vojsci i državi, tako i tradiciji, vojničko povijesnom nasljeđu i civinom društvenom životu zemlje, okruženja i regije u kojoj radi i djeluje.

„Vojni orkestar ima različite nastupe i službe u raznim prigodama. Prije šest - sedam godina dobili smo zapovijed o nastupu za EUFOR, koji bi se trebao održati u Bazi Butmir, međutim na zapovijedi nije pisalo kojom prigodom i zašto, te sam kontaktirao časnika za vezu u zapovjedništvu EUFOR-a da mi pojasni o kakvoj ceremoniji je riječ i šta moramo izvoditi na toj službi. 

On mi je odgovorio da bi trebali izvesti na neslužbenoj ceremoniji, tačnije rođendanskoj zabavi, himne BiH i Austrije, 'Radetzki marš' i ako je moguće pjesmu 'Happy birthday to you'. Naime, tadašnjem zapovjedniku EUFOR-a, koji je bio iz Austrijske vojske, njegovi suradnici i kolege priredili su rođendansku zabavu i pritom došli na ideju da pozovu i Orkestar OS BiH, jer je u Austrijskoj vojsci tradicija takva da vojni orkestar nastupa i za te prigode. 

Mi smo taj nastup naravno sa zadovoljstvom prihvatili jer smo već tada imali izvrsnu suradnju sa Međunarodnim vojnim snagama koje su raspoređene u BiH. Zapovjednik EUFOR-a je bio ugodno iznenađen i oduševljen kada je vidio orkestar, a nama je taj događaj ostao kao lijepa uspomena.

Moram spomenuti i nastupe orkestra u Francuskoj u Lurdu na međunarodnom vojnom hodočašću gdje budu predstavnici vojski preko 50 zemalja sudionica raznih naroda. 

Na jednom mjestu se okupi od 50 do 70 tisuća vojnika. Kada se u svečanom mimohodu sudionika pojavio vojni postroj OS BiH sa orkestrom na čelu, svi su bili iznenađeni i oduševljeni da tako jedna mala zemlja kao što je BiH, tek izašla iz rata, ima svoje predstavnike i vojni orkestar.

Sličnih događaja i anegdota kroz službu u vojnom orkestru ima puno. Sve su to pozitivna i lijepa iskustva koja prate orkestar, jer je služba vojnika – muzičara, privilegija i čast, jer note, glazba i kultura su univerzalni jezik i ne poznaju granice, nacionalnu, političku ili drugu pripadnost i orijentaciju, te su stoga spona koja veže i oplemenjuje ljude“, vjeruje Sušac.

Inače, zajedno sa Počasnom postrojbom, utemeljen je Orkestar OS BiH 26. novembra 2004.godine. Sastavljen je od tri benda – glazbena voda, koji predstavljaju povijesni slijed i ostavštinu kulturnog i vojničkog nasljeđa konstitutivnih naroda BiH. Zadaća mu je pored nastupa za vojni i državni protokol, čuvanje i njegovanje vojničke tradicije, povijesnog i kulturnog identitet vojnika, a ujedno predstavlja sponu vojnog i civilnog života te je stalni promotor OS BiH. 

Orkestar redovito nastupa za međunarodne vojne snage u BiH te dobiva samo pohvale i priznanja. Brojni nastupi za Francusko, Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu, primopredaje zapovjedništva EUFOR-a, postrojbi i baza u BiH, nastupi i koncerti za Engleske, Američke, Njemačke, Francuske, Italijanske, Španske i druge postrojbe u BiH. 

Vrlo uspješni nastupi na vojnom hodočašću Lourdes, zajednički koncert sa Orkestrom OS Njemačke, Orkestrom NATO-a iz Napulja, nastupi za NATO stožer BiH, su samo neki od aktivnosti Orkestra OS BiH u nekolikom zadnjih godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak