Udruga koja brani izvor Une oštro odgovorila hrvatskom ministarstvu: Hrvatska ima obaveze prema EU!

2
Radiosarajevo.ba
Udruga koja brani izvor Une oštro odgovorila hrvatskom ministarstvu: Hrvatska ima obaveze prema EU!

Hrvatsko ministarstvo graditeljstva u utorak, 13. augusta, objavilo je da ne može poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju male hidroelektrane "Una-mlin" blizu izvora rijeke Une, osim ako se u krivičnom postupku ne utvrdi da su "navedeni akti izdani kao posljedica krivičnog djela."

Šta je propušteno

Tim povodom portal Radiosarajevo.ba zatražio je komentar od aktivista na terenu koji već sedmicama svojim tijelima sprječavaju destrukciju rijeke Une.

Iako ministarstvo potvrđuje pravomoćnost svih izdanih akata, uključujući lokacijske i građevinske dozvole, kako kažu, ostaje nejasno zašto nisu adresirani ozbiljni ekološki i proceduralni nedostaci vezani za zaštitu mreže Natura 2000. Nadzor koji je Ministarstvo provodilo trebao je posebno razmotriti ispunjenje ovih uvjeta, što je izostalo u njihovom izvještaju. Upozoravaju da obaveze koje Hrvatska ima prema Europskoj uniji zahtijevaju rigorozno poštivanje ekoloških standarda, posebno ocjene utjecaja na prirodna staništa i vrste koje su dio ove mreže.

Ademir Zurapović o suđenju na Olimpijadi i linču iz Srbije: "Takve stvari me ne dotiču"

"Lokacija predviđene mini-hidroelektrane (mHE) na rijeci Uni zaštićena je u okviru ekološke mreže Natura 2000. Natura 2000 je mreža zaštićenih područja prirode u Europskoj uniji, uključujući Hrvatsku. Osnovana je kako bi očuvala najvrjednije i najugroženije vrste i staništa Europe. U Hrvatskoj, Natura 2000 obuhvaća različita staništa, uključujući šume, rijeke, močvare, planine i obalna područja. Cilj je očuvanje bioraznolikosti te promicanje održivog korištenja prirodnih resursa, uz istovremeno omogućavanje ekonomskih aktivnosti koje ne štete okolišu. Ova mreža je ključna za zaštitu prirodne baštine i održiv razvoj u Hrvatskoj", naveli su iz organizacije povodom saopćenja Ministarstva iz Republike Hrvatske.

Pregledom spisa, pojašnjavaju, utvrđeno je da prije podnošenja zahtjeva za izdavanje rješenja o izmjeni i/ili dopuni lokacijske dozvole 2015. nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Hrvatsko ministarstvo: "Hidroelektrana na Uni ima potrebne dozvole, ne mogu se poništiti ako..."

"Navedeno je utvrđeno i zapisnikom o obavljenom inspekcijskom nadzoru Državnog inspektorata od 12. srpnja 2024. i Nalazom o provedenom upravnom nadzoru Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije od 29. srpnja 2024. Investitor je također bio dužan podnijeti zahtjev za mišljenjem o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, što nije učinjeno. Zbog utvrđenih povreda propisa, Državni inspektorat podnio je kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, temeljem odredbi čl. 291. stavka 1. Kaznenog zakona. Prema članku 128. stavku 1. točki 4. Zakona o općem upravnom postupku, rješenje će se oglasiti ništavim ako se njegovim izvršenjem čini kazneno djelo. Važno je osigurati poštivanje propisa za očuvanje prirode i zaštitu okoliša", poručili su iz Udruge Una Srb za portal Radiosarajevo.ba.

Turisti iz cijelog svijeta

Iz Udruge Una Srb napominju da su mještani i aktivisti za zaštitu okoliša s pravom su uznemireni i "zahtijevaju hitno preispitivanje ovog projekta, uz jasno poštivanje svih ekoloških zakona i pravila".

"Njihov otpor gradnji temelji se na potrebi očuvanja prirode i legalnosti procesa koji se mora rigorozno pratiti i provoditi u skladu s najvišim standardima odgovornosti prema prirodi i zajednici. S obzirom na sve izneseno, postavlja se ključno pitanje o tome tko može i mora zaustaviti radove na projektu koji se odvija unutar tako osjetljive i zaštićene zone. Očekuje se od nadležnih tijela ne samo da preispitaju sve dosadašnje postupke, već i da aktivno djeluju u zaštiti zakonskih i ekoloških normi koje Hrvatska, kao članica Europske unije, ima obvezu štititi. Osim toga, gotovo cijeli tok rijeke Une zaštićen je sa strane Bosne, turisti iz cijelog svijeta posjećuju Unu samo tri km od izvora, i oko toga se vrti značajan turizam, dok je sa hrvatske strane obala gotovo nepoznata, divlja, neistražena i zanemarena. Gornji tok rijeke Une i njenih pritoka unutar općine Gračac zaštićeni su unutar mreže Natura 2000.", upozoreno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak