U Vijećnici održana svečana inauguracija novog rektora UNSA: Evo šta je kazao Rifat Škrijelj

4
N. O.

U utorak, 1. oktobra, upriličena je inauguracija novog rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Tarika Zaimovića, u Vijećnici, na mjestu gdje je 1949. godine osnovan Univerzitet, izabran prvi rektor i izvršena njegova inauguracija.

"U Vijećnici će se nakon 75 godina izvršiti inauguracija novoizabranog rektora, zvanično, kao svečani čin, na kome ću kao rektor koji je osam godina vodio univerzitet predati obilježja novom rektoru, poželiti mu sreću u radu. To će biti inauguracija 20. rektora po redu na Univerzitetu u Sarajevu", poručio je Rifat Škrijelj u ponedjeljak, 30. septembra, na vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu.

Podsjetimo, početkom jula je Univerzitet u Sarajevu izabrao novog rektora i bilo je predviđeno da tu funkciju, u naredne četiri godine, a kako je Senat odlučio tajnim glasanjem u drugom krugu, obavlja prof. dr. Tarik Zaimović.  Međutim, u petak, 27. septembra, stiglo je inspekcijsko rješenje kojim se naređuje UNSA da poništi odluku Senata o izboru rektora i poništi konkurs u roku od 10 dana.

Zabranjen odlazak navijača BiH na utakmicu Zmajeva u Njemačkoj

Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, inspektorat prosvjetne inspekcije, dostavio rješenje Rektoratu 27. septembra 2024. godine, sa naredbom da poništi izbor rektora, održana je vanredna sjednica Senata UNSA na kojoj se jednoglasno izlgasalo (36 članova) da Senat ostaje iza svoje odluke iz jula i kod izbora Tarika Zaimovića za rektora Univerziteta.

Detalje sa sjednice Senata UNSA-e možete pročitati na linku OVDJE

No, vratimo se današnjoj inauguraciji i današnjem govoru Rifata Škrijelja, koji je istaknuo kako mandat završava "ispunjen ponosom, zahvalnošću i promišljanjem o osmogodišnjem periodu koji je iza nas".

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Tarik Zaimović

Kazao je kako su "napravili ključne korake prema jačanju autonomije Univerziteta, uveli nove studijske programe, te unaprijedili kadrovske i infrastrukturne baze".

"Naša inicijativa da osiguramo funkcionalnu integraciju kroz izmjene Statuta Univerziteta, kao i formiranje novih tijela, postavila je temelje za daljnje reforme", smatra, između ostalog, Škrijelj kojem je, kako je naglasio ponovo, posebno bila važna "borba za očuvanje i jačanje autonomije Univerziteta".

Njegova je ocjena da je UNSA u ovom periodu ostvario značajan iskorak na međunarodnoj naučnoj sceni, kazavši kako je njihova posvećenost nauci potvrđena i kroz saradnju sa CERN-om, gdje danas na Prirodno-matematičkom fakultetu razvijamo "Sarajevski akcelerator jona", jedinstvenu infrastrukturu koja nas povezuje sa evropskim istraživačkim tokovima.

"Univerzitet u Sarajevu ostvario je značajan porast svog međunarodnog ugleda, potvrđen prestižnim priznanjima i projektnim uspjesima Ovaj uspjeh je rezultat kontinuiranog rada na unapređenju kvaliteta obrazovanja, istraživanja i internacionalizacije, čime Univerzitet u Sarajevu postaje prepoznatljiva visokoobrazovna institucija, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou", dalje je nastavio Škrijelj, priznavši kako je pred UNSA i dalje mnogo posla. Zaključio je riječima kako će i novo rukovodstvo "nastaviti put napretka i uspjeha". Probleme sa izborom rektora nije spominjao u govoru.

Nakon govora, Škrijelj je govorio za medije, a njegovu izjavu pogledajte na snimku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak