Uz novu cestu, brzi voz i vaučere: Koliko košta odmor u BiH?

0
I.S.
Uz novu cestu, brzi voz i vaučere: Koliko košta odmor u BiH?

Lijepe vijesti stižu za sve Bosance i Hercegovce, ali i turiste koji posjećuju našu zemlju, ovih dana: otvorena je cesta Neum - Stolac, a krenuo je i brzi voz do Ploča. 

Pored toga, u oba bh. entiteta su građanima obećani turistički vaučeri - s ciljem olakšanja troškova odmora u našoj zemlji.

Sve ovo bi moglo olakšati odmor Bosancima i Hercegovcima u njihovoj državi. A nećemo se lagati - izbor je raznolik: od Une i Krajine, preko Panomskih jezera do Sarajeva, pa sve do jezera i našeg Neuma.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Zato nas je zanimalo - koliko ove godine koštaju cijene odmora u BiH? U obzir smo uzeli cijene za dvije odrasle osobe - spavanje u roku od tri dana.

Neum: Koliko koštaju dvije noći u hotelima, a koliko u apartmanima?

Neum je turističko mjesto - tačnije jedino mjesto koje ima izlaz na more u našoj zemlji. Neumska rivijera duga je devet kilometara, a zahvaljujući razuđenosti obale ta je dužina 24 km. 

Predstavnici turizma u ovom gradu su već ranije rekli kako očekuju da će oko 180.000 turista boraviti u ovom gradu, dok je smještaj poskupio za oko 15 posto.

Uzeli smo sredinu augusta za primjer, kao možda najatraktivniji datum tokom ljeta, te smo potražili ponude cijena za dvije osobe - dvije noći.

Loading...

Tako poznati hoteli nude cijene u tom periodu oko 500 do 600 KM, a vile apartmani od 140 do 270 KM.

Mnogi od njih nude i besplatno otkazivanje te da se ne plaća unaprijed novac zbog rezervacije. Slobodnih termina u ovom periodu ima, ali u hotelima jako malo.

Panonsko jezero

Panonska jezera su slana umjetna jezera u Tuzli. Ovo je, ustvari, jedinstven primjer slanih jezera u Europi, a ne smijemo isključiti ni ljekoviza svojstva - zbog prisustva soli i minerala. Zanimljivo je da voda u ovim jezerima neprestano kruži i prečišćava se.

Neki podaci govore da za samo jedan mjesec ova jezera posjeti oko 260.000 osoba.

Potražili smo smještaj u Tuzli - pa će tako dvije osobe dvije noći, odnosno tri dana, platiti oko 300 KM o nekim hotelima, a u apartmanima oko 130 do 270 KM.

Bihać: Zanimljiv raspon cijena

O ljepotama Krajine ne mora mnogo da se priča. Bihać nije jedini "dragulj" ovog dijela, tu su i Štrbački buk, Martin Brod, Japodski otoci, Bosanska Krupa...

Hoteli u Bihaću nude cijenu od 130 do 300 KM za dvije osobe koje bi tu spavale dvije noći ili tri dana.

Tu je i mogućnost unajmljivanja apartmana po cijeni od oko 270 KM, a tu su i jeftinije cijene oko 190 KM.

Tu je i Štrbački buk koji je je simbol Nacionalnog parka Una. Zašto ga turisti posjećuju toliko? Jer se ovdje nalazi, kako ga zovu, najspektakularniji vodopad na Uni.

Loading...

Cijene su prihvatljive, pa tako i u smještajima koji su jako dobro ocijenjeni - cijena je oko 100 KM za dvije osobe, dvije noći. Neke vile nude i još jeftinije cijene - oko 70 KM, što je jako povoljno.

Loading...

Do unazad nekoliko godina, mnogi od nas nisu ni znali za Japodske otoke, a i danas je teško povjerovati da se ovakva priroda nalazi tako blizu nama.  Japodski otoci su kulturno-arheološko područje smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća.

Raspon cijena je zanimljiv - neke vile nude smještaj za tri dana i dvije osobe po cijeni od 190 KM, dok postoje smještaji sa ekskluzivnim vikendicama , te istim i cijenama. Smještaj u takvim kućama će dvije osobe za dvije noći platiti oko 900 KM.

Jablaničko jezero: Neki termini već rezervisani

Jablaničko jezero umjetno je akumulacijsko jezero na Neretvi. 

Ovo jezero je čest izbor Bosanaca i Hercegovaca, pa ne čudi da su neki termini već popunjeni. Dvije osobe će u poznatim apartmanima u ovom dijelu platiti 490 KM za četiri noći u augustu. Naravno, tu su i daleko jeftinije opcije - 144 KM za dvije noći uz doručak ili 83 KM u istom periodu.

Loading...

Ne smijemo onda zaboraviti i Boračko - najveće planinsko jezero u BiH, a okružuju ga šume okolnih planina Prenj, Bjelašnice i Visočice.

Loading...

Dvije osobe će tako ovdje vikendicu cijelu platiti oko 160 KM za dvije noći, a tu su i jeftinije verzije oko 120 KM, dok kuće s bazenima se ovdje plaćaju za isti period oko 300 KM.

Sarajevo: Cijena zavisna od želja

Na spisku mnogih je sigurno i Sarajevo kao glavni glavni grad u Bosni i Hercegovini. Od Baščaršije, muzeja, okolnih izletišta, vožnje žičarom do Trebevića - zaista je mnogo sadržaja koje zanimaju one koje nisu posjetili prijestolnicu BiH.

Loading...

Zavisno od toga šta preferirate, dvije osobe će platiti dvije noći ovdje u apartmanima oko 120 KM, a u hotelima duplo više.

Neke kuće nude dobre opcije - rentanje cijelog prostora za oko 120 KM, a hoteli uz doručak nude cijene oko 320 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak