Šuma pokriva 56% površine Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Šuma pokriva 56% površine Kantona Sarajevo

U Sarajevu je počela Međunarodna konferencija o biodiverzitetu, cilj je osnivanje Mreže mediteranskih gradova 

Domaćin konferencije je Kanton Sarajevo, a organizatori su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, grad Montpellier, ICLEI – lokalne vlasti za održivost, te Sekretarijat Konvencije Ujedinjenih nacija o biološkoj raznolikosti.

Konferencija pod nazivom Od ekološkog urbanog planiranja do upravljanja  biodiverzitetom u Mediteranu ima za cilj uspostavljanje uspostavljanje Mreže mediteranskih gradova (MediverCities) koja će aktivno upravljati mediteranskim biodiverzitetom i djelovati kao posebna organizacija sa jasnim strateškim ciljevima u oblasti očuvanja prirode na ovom području. 

Na ovom skupu učestvuje oko 60 predstavnika naučnih i stručnih institucija, agencija, organizacija, kao i organa vlasti svih nivoa iz više mediteranskih zemalja i gradova, uključujući i BiH, koji će do 17. maja diskutovati o ciljevima koje žele udruženo postići kroz provedbu Strateškog plana Konvencije o biodiverzitetu 2011-2020. godina.

Zamisao je da lokalne i regionalne vlasti igraju ključnu ulogu u održivom korištenju resursa biološke raznovrsnosti, a pri tome imaju ograničenu zastupljenost i utjecaj u donošenju odluka i provedbi procesa.

Skupu se obratio ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović koji je, između ostalog, naveo podatak da oko 56 posto područja Kantona Sarajevo pokrivaju šume i šumska zemljišta, te da mnoge od njih i danas karakteriše izvorna struktura, što, u pogledu stepena biodiverziteta predstavlja bogastvo u okvirima Evropskog kontinenta.

"Poznavajući ulogu šuma u osiguranju od poplava, obezbjeđivanju pitke vode, pročišćavanju zraka, regulaciji klime i drugim servisima, sigurni smo da su ovi ekosistemi ključni za naš život i zdravlje", istakao je ministar Petrović. On je ukazao da to da primjenu međunarodnih sporazuma, pa i onih koji se odnose na okoliš, otežava kompleksna administrativna struktura naše zemlje, te da implementacija Konvencije o biodiverzitetu  može biti daleko uspješnija ukoliko budu razvijane inicijative i veze između lokalnih autoriteta, a nacionalni ciljevi za bidiverzitet budu postavljeni tako da lokalni autoriteti budu nosioci aktivnosti.

Očekuje se da će trodnevna konferencija rezultirati potpisivanjem „Sarajevske deklaracije“ koja je jedan od uslova za pristupanje Mreži mediteranskih gradova, a koja će ujedno predstavljati platformu za jedinstveno djelovanje članica na zaštiti biodiverziteta na području Mediterana

Naglasio je da mu je želja da,  nakon osnivanja Mreže mediteranskih gradova, bude inicirana i mreža bh gradova za biodiverzitet. Također je izrazio želju i očekivanja da će Sarajevska deklaracija koja će biti potpisana posljednjeg dana ove konferencije uvezati mnoge  gradove Mediterana u jedinstvenu, aktivnu, veliku i uspješnu mrežu koja će značiti opstanak ovog jedinstvenog prostora u svijetu. 

Sa konferencije; Foto: Press služba Kantona Sarajevo

U ime institucija BiH, koja je jedna od potpisnica UN-ove Konvencije o biodiverziteteu, na početku konferencije prisutnima se obratio pomoćnik ministra za energetiku, prirodne resurse i zaštitu okoline u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Reuf Hadžibegić, koji je istakao da je pokretanje Mreže mediteranskih gradova rezultat dosadašnjeg rada na primjeni Odluke i, u okviru nje, Plana aktivnosti subnacionalnih vlada, gradova i drugih lokalnih autoriteta za biodiverzitet. Kazao je da će se uspostavom Mreže mediteranskih gradova lokalnoj zajednici dati uloga koju i zaslužuje jer se svi okolinski problemi, pa tako i procesi narušavanja i obnove biodiverziteta dešavaju na ovom nivou.

"Zajednički cilj je da pomognemo lokalnoj zajenici svojim iskustvom, znanjem i strateškim dokumentima koje su mediteranske zemlje pripremile u oblasti biodiverziteta. Svjesni smo globalne ekonomske krize, koja se multiplicira neugodnim klimatskim promjenama, nemilosrdnim iscrpljivanjem neobnovljivih izvora energije, problemima koje donose poplave, suše, klizišta, te stalnim gubitkom biodiverziteta. Uvjeren sam da će formiranje ove mreže sigurno dati novo svjetlo u nastojanju da se iznađu optimalna rješenja u međunarodnom procesu upravljanja životnom sredinom i biodiverzitetom posebno", zaključio je Hadžibegić. 

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istakao je da je vrlo važno da Sarajevo primjeni iskustva u upravljanju lokalnim biodiverzitetom od velikh zemalja Evrope koje gravitiraju ka Mediteranu. Naveo je primjer Grada Montpelliera, koji je svjetski primjer stručnosti u ovom području, a koji u srž svoje politike stavlja zaštitu i upravljanje nasljeđem te  preuzima odgovornost i obavezu da zaštiti svoje prirodne resurse. Zbog svega toga je ovaj grad izabran za evropsku prijestonicu biodiverziteta u 2011.godini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak