Šta žene kažu o slučaju Hasečić - Grahovac - Jolie

Radiosarajevo.ba
Šta žene kažu o slučaju Hasečić - Grahovac - Jolie


Šture su i oskudne reakcije zvaničnika na odluku ministra u ostavci Gavrila Grahovca da poništi dozvolu snimanja u BiH redateljici Angelini Jolie. Zato su se u velikom broju oglasile filmadžije čije gotovo jednoglasne osude ovakve cenzure kompilira sarajevski dnevnik Oslobođenje u svom broju od četvrtka 14. oktobra.

Od političara za sada je zabilježena jedino izjava Ministra kulture i sporta Emira Hadžihafizbegovića koji se Oslobođenju javio telefonom iz Beča, s obzirom da se nalazi na turneji teatarske predstve Žaba u kojoj glumi.(Treba li reći da ovaj segment aktivnosti Emira Hadžihafizbegovića ne spada u njegove ministarske obaveze finansirane od strane poreskih obveznika, pa se treba zapitati da li za ovu turneju koristi svoj godišnji odmor). Hadžihafizbegovićeva izjava "Tamo gdje prestaje logika, počinje Bosna izdvojena je i na naslovnici Oslobođenja, a, između ostalog, rekao je i to da ne može da vjeruje i da je u potpunom šoku da se mogla donijeti takva odluka o nemogućnosti snimanja filma. "Je li tako zahvaljujemo jednoj UNICEF-ovoj ambasadorici" pita se ministar (koji je slučajno ili u neznanju pogriješio kada je titula Angeline Jolie u pitanju s obzirom da je ona ambasadorica UNHCR-a).

"Znajući odnos ministra Grahovca prema filmu, smatram da ga je neko dobro izmanipulirao i nešto mu podvalio. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu tražit ću sastanak sa Zdenkom Merdžan, ministricom kulture Ze-Do kantona, da nas dvoje, pošto mi, kantonalni ministri izdajemo dozvole za snimanje, izdamo dozvole za snimanje, pa nek dođe federalna policija i neka nas hapsi" rekao je Hadžihafisbegović za Oslobođenje.

No, u medijima se do sada, sa svojim komentarom na nastalu situaciju, nije oglasila ni jedna žena, uz izuzetak redateljica Jasmile Žbanić. Ona je svoju izjavu poslala iz Koreje, gdje se nalazi na filmskom festivalu, na kojem se među filmadžijama već diskutuje o skandaloznoj odluci vlade F BiH koju predstavlja Grahovac.

RadioSarajevo kontaktirao je neke od aktivistica za prava žena i evo njihovih izjava:
 
Mislim da je skandalozno da se povlači dozvola za snimanje na zahtjev organizacije koja je nešto načula o nekom filmu....
Posao Ministarstva uopće nije da procjenjuje sadržaj bilo kojeg filma, oni dozvole trebaju dati na osnovu dokumentacije, tj. samo se radi o tome da se ispune pravni i tehnički zahtjevi, plate dadžbine i porezi i sl... A ovo je čista politička cenzura, na koju niko nema pravo, ni Ministarstvo a ni izvjesni G.G.
Svi znamo da je ratno silovanje osjetljiva tema i nezamisliva trauma žena žrtava, ALI one su ovdje postupile kao neuke a politički uticajne pristalice "tvrde struje". Čak su i odbile razgovarati s rediteljicom, što bi eventualno razjasnilo njihove bojazni.
Ne smije se padati u zamku da se bude ideološka policija i bavi se umjetnošću (koja još nije nastala, na osnovu minimum sižea, koji smo načuli) tako kao da je to puka propaganda i ništa drugo... Umjetnost ima pravo na umjetničku istinu, kao što ima pravo i na angažman. Jedan od najsnažnijih antinacističkih filmova koje sam vidjela je Noćni portir Liliane Cavani; po logici koja se ovdje zastupa, njegovo snimanje morale su spriječiti organizacije žrtava holokausta.
Vjerujem da se mnogima, pa možda ni ženama žrtvama, ne bi morao svidjeti genijalni komad Slobodana Šnajdera "Zmijin svlak", s temom ratnih silovanja, koji sam režirala u Krakowu. No također želim da vjerujem da mi zbog toga niko ne bi mogao zabraniti da ga režiram.

Tanja Miletić Oručević, pozorišna redateljica
 
 
Ja nisam sigurna da su činjenice te koje su navele nekoga da bude protiv stvaranja filma, jer činjenice ne mogu biti prepreka. Umetnička sloboda je neograničena, niko je ne sme ograničavati, ali je to teško razumjeti u postkonfliktnim društvima u kojima se ljudi suprotstave slici koju imaju u glavi, a ne činjenicama. Žrtve se boje da će ih neko prikazati na način na koji one ne žele, ali ne shvataju da umetnici nikog ništa ne pitaju. Činjenice uvek stoje u osnovi dobrog umetničkog dela, umetnik nikad neće reći da nije bilo silovanja u Foči niti će jedno istinski umetničko delo prikazati kako žrtve zapravo nisu žrtve. Mogu postojati dela koja se neće dopasti svima, ali odgovoran umetnik nikad neće ići preko činjenica. Kada se to ipak dogodi, onda je to falsifikat i revizionizam, a ne umetnost.

Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo i REKOM
Prije svega zelim reći da je moja podrška ženama koje su preživjele i preživljavaju nasilje neupitna, ali ovakva odluka je nedopustiva. Radi se o fikciji i umjetničkoj interpretaciji koju ne bi trebalo cenzurirati, a posebno ne na osnovu rekla-kazala priča.

Snimanje filma i cijela drama oko istog se mogla mnogo bolje iskoristiti za prezentiranje stvarne istine o ratu u BiH i ženama koje su preživjele silovanja i nasilje, te za sistematsko rješavanje problema sa kojima se one i dan danas suočavaju, a koje zabrana snimanja ovog filma neće riješiti.

Danijela Dugandžić Živanović
Udruzenje za kulturu i umjetnost CRVENA
 
Smatram da je došlo vrijeme da se i javno kaže - uz bezgranično poštovanje prema ženama koje su tokom rata preživjele strašno nasilje, udruženja koja ih predstavljaju često njihovu bol iskorištavaju za svoje uske interese i postizanje publiciteta. Tako se dešavalo da, umjesto da rješavaju egzistencijalne probleme žena, javno komentiraju sve i svašta - od ustavnih promjena, uvodjenja pdv-a, pa evo sad do filma Angeline Jolie. Strašnije od nasilja sada je manipuliranje bolom
- sigurna sam da nevidljive žene koje same pronalaze načine da se iznesu sa traumama imaju prečih problema nego što je 'duševna bol' od jednog filma. Gdje god on bio snimljen.

Elvira Jahić, novinarka i aktivistica
Cijela ujdurma oko filma Angeline Jolly, reakcija Bakire Hasečić i postupka ministra Grahovca potaknutog tom reakcijom, je nešto što se zaista nije trebalo (nije moralo) desiti. Nažalost, sve što se dešavalo (i još dešava) proizvod je ostrašćenosti, politikantska reakcija "na prvu". Bila je ovo izuzetna prilika (možda je još uvijek) da se o problemu ratnog silovanja u BiH ponovo govori u javnosti (i svjetskoj i našoj) izvan TV dnevnika i izvještaja sa suđenja, izvan konferencija i sastančenja. Ovako, dodatno je ulje na destruktivne nacionalisticke vatre koje dobrano tinjaju.

Duska Andrić-Ružičić
INFOTEKA, Zenica
Podržavamo snimanje filma Angeline Jolie i žao nam je što cijelo snimanje nije održano u BIH. Apsolutno vjerujemo u integritet rediteljice, bosanskohercegovačkih glumaca i produkcije koji stoje iza ovog projekta. Smatramo da poništavanje odobrenja za snimanje filma rediteljice Jolie predstavlja vrhunski primitivizam i totalitarizam.

Naša solidarnost sa ženama žrtvama rata je neupitna. Nažalost, iza ove zabrane ne stoje nikakvi plemeniti motivi, bol i ostali razlozi koji se spominju u saopštenju. Mediji i javnost su dovoljno osviješteni da shvate prave razloge ove odluke. Zahtijevamo momentalno poništenje ove odluke i donošenje odluke koja će omogućiti sigurno, neometano i ugodno snimanje rediteljici i njenoj ekipi.

Jasmila Žbanić, redateljica, ispred producentske kuće Deblokada



Vezano:
Gavrilo Grahovac poništio dozvolu za snimanje Angelini Jolie


Angelina grli srpskog vojnika Đuru (FOTO)


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak