Sarajevska Grbavica: Sve što niste znali o ovom naselju, a trebali biste

Radiosarajevo.ba

Da li ste znali da sarajevska Grbavica ima svoju "blizanku" u Novom Sadu?

U ovom srbijanskom gradu, naime, također postoji naselje Grbavica i izgrađena je prema urbanističkom planu sarajevskog naselja. U pojedinim svojim dijelovima, novosadsko naselje jako sliči sarajevskom, o čemu svjedoči i donja fotografija.


Novosadska Grbavica "nikla" je početkom 1960, kada su na prostoru koji je danas omeđen ulicama Vojvođanska, Vladimira Nikolića i Vere Pavlović, podizani novi stambeni objekti. Zanima li vas detaljnije kako izgleda ovo novosadsko naselje, video možete pogledati OVDJE

Sarajevska Grbavica počela se graditi 1948. godine, mada su prva radnička naselja nikla u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je Sarajevom rukovodila fašistička marioneta NDH. Tada su građene tzv. Pavelićeve kuće u kojima je naseljavana radnička klasa potrebna za rad na željeznici.

Grbavica je bila poznata i van BiH kao primjer klasične socrealističke arhitekture, no, na nekim arhitektonskim fakultetima korištena je kao primjer kako ne treba graditi naselja.

A prije radničkih naselja, u ovom dijelu bilo je tzv. Grbavičko polje koje su krasili ljetnikovci starih sarajevskih porodica.

Sama Grbavica dobila je ime po Mehmedu-begu Mehmedpašiću-Grbavici koji je bio tzv. "zaim" i član ugledne porodice iz Grbave koja je Sarajevo nastanila početkom 18. stoljeća. Grbavica je bio veliki prijatelj i savjetnik vezira Hečim-oglu Ali paše, pobjednika bitke pod Banjom Lukom, 1737, u kojoj je učestvovao i Mehmed-beg.

Najveći grbavički brend jeste Fudbalski klub Željezničar koji na svojoj Grbavici utakmice igra od 13. septembra 1953. Toga dana je na ovom stadionu Željo slavio svoju prvu pobjedu, pobijedivši u utakmici Druge  lige Zapad, Šibenik s rezultatom 4-1.

Mehmed-beg umro je 1746. u svom domu, na polju kraj Sarajeva koje će postati Grbavičko. Sahranjen je na Malti gdje su se mogli vidjeti i njegovi nišani, no mjesto ukopa je uništeno kada su se tamo gradila stambena naselja.

Početkom 19. stoljeća, Grbavičko polje dolazi u posjed poznate bistričke porodice Dženetića koja je ovdje izgradila ljetnikovac u kojem je 1868. umro posljednji član ove porodice, Ali-beg Dženetić. Na istom mjestu je 1902. preminuo i drugi gradonačelnik Sarajeva, ugledni Sarajlija Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak.

Grbavica je potom bila poznata i kao naselje u kojem su živjeli brojni vojni oficiri i kao takva je bila poznata sve do početka rata 1992, kada postaje simbol najtežih dana historije Sarajeva. Izmučena, opljačkana i skoro uništena, u krilo grada vratila se tek 1996.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak