Sarajevska crvena rijeka: 11.541 stolica za ubijene

Radiosarajevo.ba

 

Šestoga aprila 2012. godine Sarajevo se probudilo presječeno rijekom crvenih stolica, koje su toga jutra postavljene kako bi se odala počast za 11.541 ubijenu žrtvu u gradu tokom opsade. Od nešto prije 11 sati, ulicama u centru grada svirala je melodia Adagia, a na velikim TV ekranima su se ispisivala imena ubijenih.

Šestoga aprila Sarajevo obilježava tri datuma u svojoj historiji. Tog dana 1941. grad je okupirao neprijatelj. Četiri godine poslije, Sarajevo je oslobođeno, da bi 6. aprila 1992. počela jedna od najbrutalnijih opsada u historiji čovječanstva i trajala je do 1995.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba na ulicama je zatekla rodbinu ubijenih kako netremice zuri u crvenu rijeku sjećanja. Nezir Hasanbegović, zureći u 1.600 minijaturnih stolica, postavljenih da se oda počast ubijenoj djeci, plakao je za sinom Elvedinom, Sead Memić za dvojicom braće...

Tu sam danas da oplačem sina


Potom je uslijedila muzičko-scenska poema. Jedinstven muzički performans, koji se može dogoditi samo u Sarajevu, Hiroshimi, Srebrenici, Vukovaru ili New Yorku, priređen je u organizaciji East West Centra, na čijem je čelu redatelj Haris Pašović, koji je i stajao iza projekta Crvenih stolica.

A ti nemoj zaplakati

Crvene stolice, kako smo nedavno doznali, uskladišteno su čekale novu vlast. Prethodno je, prema Gradu Sarajevu, upućen zahtjev da se pokrene inicijativa za izgradnju memorijalnog centra, odnosno parka 'Sarajevska crvena linija'

Sarajevska crvena linija by V. Hasanbegović

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak