Preporuka za ljubitelje pisane riječi: Pet knjiga koje biste trebali pročitati ove jeseni

0
D.S.
Preporuka za ljubitelje pisane riječi: Pet knjiga koje biste trebali pročitati ove jeseni
Foto: Pexels / Knjiga/Ilustracija

Period čitanja knjiga pod otvorenim nebom je iza nas, slobodno vrijeme sve više provodimo u svoja četiri zida uz deku i čaj i pravi je trenutak da pronađemo dobro štivo za jesen.

Po dobrom starom običaju prošetali smo do Radićeve 4 u Sarajevu i uz pomoć Ene Hasečić, Buybookove urednice, pronašli pet knjiga koje vam predlažemo da čitate ove jeseni.

Na listi se našao najnoviji i dugoočekivani roman jedne od najčitanijih i najprevođenijih savremenih autorica, roman dobitnika Pulitzerove nagrade, jedan kultni klasik, nevjerovatna priča o nadi i hrabrosti jedne žene i dnevnik jedne od najčitanijih savremenih makedonskih autorica.

Meteorolozi objavili prognozu za BiH do 15. oktobra: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

Meteorolozi objavili prognozu za BiH do 15. oktobra: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

Nebom teku rijeke Elif Safak

Na policama knjižare Buybook uskoro će se naći najnoviji i dugoočekivani roman jedne od najčitanijih i najprevođenijih savremenih autorica.

Ovo je priča o jednom velikom epu, dvjema moćnim rijekama i tri izvanredna života – a sve ih povezuje jedna jedina kapljica vode.

Šta čitati ovog ljeta: Za vas smo izabrali pet odličnih naslova

Šta čitati ovog ljeta: Za vas smo izabrali pet odličnih naslova

Na obali rijeke Tigris, u ruševinama drevnog grada Ninive, u pijesku leže skriveni fragmenti davno zaboravljene pjesme, Epa o Gilgamešu. Pored zagađene rijeke Temze, u viktorijanskom Londonu, rađa se Arthur. Kada postane šegrt u štampariji, Arthurov svijet otvara se daleko izvan sirotinjskih četvrti, a njegov život obilježit će jedna knjiga: Niniva i njeni ostaci.

Uz rijeku Tigris, u Turskoj 2014, živi jazidska djevojčica Narin, prapraunuka Leile, koju je Arthur poznavao. Narinino krštenje vodom donesenom iz svete doline Lalish u Iraku, bit će okrutno prekinuto. U kuću na vodi na rijeci Temzi, u Londonu 2018, seli se Zaleekhah, naučnica iz oblasti hidrologije, Pobjegla od ruševina svog braka, Zaleekhah vjeruje da će joj život biti lišen svake ljubavi i smisla, ali neočekivana veza s njenom domovinom promijenit će sve.

Isprepleten rijekama, kišama i kapima vode, sažan i veličastven roman, Nebom teku rijeke, proteže se kroz stoljeća, kontinente i kulture: "Voda pamti. Ljudi su ti koji zaboravljaju".

Elif Şafak je višestruko nagrađivana spisateljica i najčitanija književna autorica u Turskoj. Aktivna je kao politička komentatorica i predavačica.

💧 Sedmicu počinjemo lijepim vijestima i zvaničnom objavom Buybookovog dizajna najnovijeg romana Elif Safak, "Nebom teku...

Posted by Buybook Doo on Monday, September 23, 2024

Piše na turskom i engleskom jeziku, a do sada je objavila petnaest knjiga, uključujući deset romana među kojima se ističu bestseleri Istanbulsko kopile i Četrdeset pravila ljubavi. Knjige su joj prevedene na četrdeset i sedam jezika.

Piše za vodeće svjetske dnevne novine i časopise, uključujući Financial Times, Guardian,New York Times, Wall Street Journal, Der Spiegel i La Repubblicu.

Jedan dan u životu Abeda Salame, Anatomija jedne jeruzalemske tragedije Nathan Thrall

Roman dobitnika Pulitzerove nagrade za književnost 2024. temelji se na istinitim događajima, tragediji koja je zadesila Abeda Salamu koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio sina.

Petogodišnji Milad Salama uzbuđen je zbog školskog izleta na periferiju Jerusalema. Iako vrijeme ne obećava, presretni Milad veselo pozdravlja majku i ukrcava se u školski autobus dok njegov otac Abed još uvijek spava. Nekoliko sati kasnije, Abed će primiti vijest koja će mu zauvijek promijeniti život. Na saobraćajnici pod kontrolom Izraela, poznatoj i kao put smrti, dogodila se saobraćajna nesreća s brojnim žrtvama. Stiže na mjesto nesreće gdje se suočava s haosom – prevrnutim kamionom, autobusom u plamenu, mnoštvom povrijeđene djece od kojih su neka već prevezena u različite bolnice, a neku je nemoguće identifikovati.

Abedova potraga za sinom pretvorit će se u labirint, u njegovom slučaju s mnoštvom prepreka zbog jedne jedine činjenice – on je Palestinac. U toku potrage zapitat će se da li je sve što se događa zapravo kazna za ono što je učinio u prošlosti, ne sluteći da će potraga potaknuti bujicu sjećanja na mladost, a njegova životna priča ispreplest će se s pričama drugih Palestinaca i Jevreja.

Ljubavnik Marguerite Duras

Jesen može biti idealno vrijeme za povratak klasicima – kultni Ljubavnik u novom prevodu s francuskog jezika potpisuje Tea Mijan Bilalagić.

Smješten u predratnu Indokinu iz djetinjstva Marguerite Duras, Ljubavnik otkriva intimnosti i složenosti tajne romanse između adolescentice iz finansijski ugrožene francuske porodice i starijeg, bogatog Kineza. U sažetom ali sjajnom stilu, Duras dočarava život na marginama Sajgona u posljednjim danima francuskog kolonijalnog carstva i njegovu refleksiju u strastvenoj vezi između dvoje nezaboravnih izopštenika.

"Francuska spisateljica, scenaristica i redateljica Marguerite Duras je već za života ostavila značajan društveni utjecaj i umjetničku zaostavštinu, među kojom se ističe roman napisan 1984. u autoričinoj sedamdesetoj godini.

Matej Vrebac piše o romanu “Ljubavnik” Marguerite Duras koji će uskoro biti objavljen u okviru edicije Riječi u pokretu....

Posted by Buybook Doo on Saturday, September 7, 2024

Njen Ljubavnik (fran. L'Amant) – ovjekovječen Goncourtovom nagradom, nominiran za Nobelovu nagradu i ekraniziran u režiji Jean-Jacques Annauda –  i danas predstavlja remek-djelo autoričina opusa, kao i frankofone književnosti općenito", zapisao je Matej Vrebac.

Tajno pismo Sebastian Barry

Nevjerovatna priča o životu prepunom patnje, ali istovremeno priča o nadi i hrabrosti jedne žene.

Koračajući u susret svom stotom rođendanu, Roseanne McNulty suočava se s neizvjesnom budućnošću dok se Duševna bolnica Okruga Roscommon, u kojoj je provela najveći dio života, priprema za zatvaranje. Tokom nekoliko sedmica koje prethode ovoj promjeni, ona često razgovara sa svojim psihijatrom, doktorom Greneom, a njihov odnos postaje sve intenzivniji i složeniji.

Priča, ispričana kroz njihove dnevnike, istovremeno je šokantna i prekrasna. Prelomljena izmaglicom sjećanja i prepričavanja, Roseanneina pripovijest postaje alternativna, tajna historija promjenljivog karaktera Irske i priča o životu pogođenom strašnim zlostavljanjem i neznanjem, a opet obilježenom ljubavlju, strašću i nadom.

Augustovski newsletter bookbybook svim pretplatnicima već je stigao na mejl, a sav sadržaj dostupan je i putem linka:...

Posted by Buybook Doo on Monday, September 2, 2024

Nakon Boga, Amerika Rumena Bužarovska

Dnevnik jedne od najčitanijih savremenih makedonskih autorica Rumene Bužarovske o povratku u Ameriku, dvadeset godina nakon života u Arizoni.

"Nekoliko godina u kasnim devedesetim prošlog stoljeća, Rumena Bužarovska je živjela u Phoenixu, Arizona. Više od dvadeset godina kasnije odlučila je da se vrati tamo i vidi koliko se taj njen svijet promijenio. Njen? Da, svijet njenog djetinjstva, s kojim je povezuju autentični mirisi i konkretna sjećanja. Rezultat tog povratka je knjiga Nakon Boga, Amerika. U formalnom smislu ovo je hibrid u kojem se miješaju memoar i lični esej, putopis i pripovijetka.

U posljednjem Buybookovom newsletteru bookbybook objavljen je intervju s Rumenom Bužarovskom povodom objavljivanja...

Posted by Buybook Doo on Sunday, September 15, 2024

U pitanju je dnevničko bilježenje koje prati njezino putovanje po jugu Sjedinjenih Država, od Arizone do Key Westa na krajnjem jugu Floride, a onda malo i na sjever do Georgije u ritualnoj posjeti farmi na kojoj je živjela Flannery O'Connor, američka spisateljica koju je Rumena prevodila na makedonski. Pisana duhovito i vehementno ova americana spada u najbolje od svoje vrste, u duhu eseja Joan Didion, ali u svom opisu kulturnih i političkih anomalija današnje Amerike Bužarovska zadržava otrežnjujući i nepotkupljivi pogled sa strane, onaj makedonski ili balkanski, oslobođen svih iluzija o današnjem svijetu", zapisao je o dnevniku Semezdin Mehmedinović.

Rumena Bužarovska (rođena 1981. u Skopju, Makedonija) docentica je američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skopju. Prevodila je na makedonski djela Lewisa Carrolla, J.M. Coetzeeja, Trumana Capotea, Richarda Gwyna.

Autorica je studije o humoru u savremenoj američkoj književnosti Šta je smiješno: teorije humora primijenjene na kratku priču, kao i zbirki priča Žvrljotine, Osmica, Moj muž i Nikuda ne idem. Suosnivačica je i suorganizatorica festivala ženskog pripovijedanja PičPrič u Makedoniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije