Samo 55,8% djece u BiH dnevno konzumira voće

Radiosarajevo.ba
Samo 55,8% djece u BiH dnevno konzumira voće


Danas je u Sarajevu održana prezentacija aktivnosti iz oblasti unapređenja ishrane djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, u organizaciji Federalnog ministatrstva zdravstva, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, World Vision organizacije i Unicef-a BiH.

U okviru svečanog otvaranja skupa, prisutnima su se obratili prof.dr Rusmir Mesihović, federalni ministar zdravstva, Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke, prim.dr Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a za BiH i Hans Bederski, nacionalni direktor World Visiona za BiH.

Postojeći standardi ishrane su zastarjeli

Na manifestaciji su promovisani Rezultati istraživanja o anemiji među djecom i ženama u Federaciji BiHPolitika za unapređenje ishrane djece u Federaciji Bosne i Hercegovine i Smjernice za zdravu ishranu djece predškolskog i školskog uzrasta.

''Ako imamo u vidu da je, s jedne strane, među vulnerabilnim grupama kao što su romska djeca pothranjenost prisutna u visokim procentima (24%), dok je, s druge strane 17% djece ispod 5 godina u FBiH prekomjerno teško, da 16% školske djece nikada ne doručkuje, da voće konzumira svakodnevno samo 55,8%, a povrće 45,8% djece – bilo je neophodno snažno integrisano djelovanje u ovoj oblasti'', kažu iz Ministarstva obrazovanja i kulture.

Postojeći normativi i standardi ishrane djece u vrtićima i školama koji datiraju  iz 80-tih godina prošlog stoljeća bili su zastarjeli, sa neodgovarujućim energetskim i nutrijetnim vrijednostima, pa je trebalo sačiniti nove, sa vrlo jednostavnim nutricionističkim tablicama, primjenljivim u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Standardi za zdravu ishranu školske i predškolske djece

Ostvarena je saradnja između World Vision organizacije i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te potpisan Memoranduma o saradnji u realizaciji projekta 'Ishrana i zdravlje djece, trudnica i majki', koji je bio podsticaj za izradu smjernica i standarda za zdravu ishranu djece predškolskog i školskog uzrasta. 

U okviru projektnih aktivnosti sačinjene su vrlo praktične, nove Smjernice za zdravu ishranu djece predškolskog i školskog uzrasta kao rezultat integrisanog djelovanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo, World Vison organizacije i stručnjaka - nutricionista iz javnog zdravstva usmjerenog ka kreiranju i uspostavljanju uslova za zdrav i siguran rast i razvoj djece u Federaciji Bosne i Hercegovine. 


'Zdravo jedi, zdravo rasti'

''Kažu da je sloboda za zajednicu isto što i zdravlje za pojedinca. Ukoliko nema zdravlja, nijedan čovjek ne može iskusiti nijedno zadovoljstvo, ukoliko nema zdravlja, društvo ne može iskusiti sreću'', kazao je ministar Damir Mašić.

Buduće aktivnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i partnera u ovoj oblasti su distribucija Smjernica za zdravu ishranu djece predškolskog i školskog uzrasta vrtićima i školama u Federaciji BiH u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja, provođenje  edukacije o zdravoj ishrani i primjeni Smjernica u vrtićima i školama, u skladu sa kreiranim integrisanim Programom edukacije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, izrada novih jelovnika za vrtiće i škole u skladu sa Smjernicama, te definisanje aktivnosti sveobuhvatne kampanje 'Zdravo jedi, zdravo rasti' - kampanje za mobilizaciju javnosti radi promjene prehrambenih navika djece koja će, prije svega, biti bazirana na teorijskoj i praktičnoj obuci djece, roditelja, javnosti i profesionalaca o značaju zdrave ishrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak