Rijeka Bregava: Čista kao suza, lijepa kao san

4
M. Mulić

U stolačkom kraju klima je mediteranska sa srednjom godišnjom temperaturom zraka iznad 7°C. Sunčanih dana u Stocu nikada ne fali, a ovaj prirodni dragulj ima najviše sunčanih dana u godini u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Već smo vam pisali o Stocu i njegovoj bogatoj kulturno-historijskoj prošlosti. Ovaj put u Stolac smo se zaputili kako bismo istražili njegovu ljepoticu, rijeku Bregavu.

Ljepota i čistoća ove rijeke bila je tokom prošlosti inspiracija mnogima, pa i samom Mak Dizdaru, jednom od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, koji je u godini svoje smrti napisao remek djelo Modra rijeka, inspirisan upravo beskrajnom ljepotom modre Bregave.

Partizanka iz BiH ne predaje se ni u 101. godini: Da sam ja vlast evo šta bih naredila političarima

Ima jedna modra rijeka
Široka je duboka je
Sto godina široka je

Tisuć ljeta duboka jest
O duljini i ne sanjaj
Tma i tmuša neprebolna

Ima jedna modra rijeka –
Valja nama preko rijeke

Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Rijeka Bregava

Rimljani su je zvali Arion, u srednjem vijeku bila je Vidoštica, kasnije Brzava, pa Bregava. Bregava je kraška ljepotica koja izvire u Dolu ispod planine Hrgud i ulijeva se u Neretvu u Klepcima kod Čapljine.

Bistra, bajkovito lijepa, dva puta razdvojena u rukavce praveći riječna ostrva – ade, najvećim dijelom svoga toka protiče kroz Stolac i tako čini okosnicu njegovog historijskog razvoja.

Stolac, biser južne Hercegovine i muzej pod plavim nebom

Vječno preplitanje i uzajamna zavisnost čovjeka i rijeke ogleda se i u samoj njenoj slici – vodeni tok i njene obale su nezamislive bez mnogobrojnih mostova koji ih spajaju, mlinica i stupa u kojima se ogleda život koji rijeka pomaže, vodenih slapova koji unose živost i dodatnu ljepotu prirodnom toku rijeke.

Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Rijeka Bregava

Sigurna sam da je malo čaršija u svijetu u kojima, na tako kratkoj stazi, rijeka priređuje toliko ljepote kao što to čini Bregava u Stocu.

Kao što sam sigurna da nigdje na svijetu ne postoji grad u čijem središtu rijeka pravi vodopad vrijedan divljenja.

Vodopad Provalije najbolje je posjetiti u jesen, ili tokom proljeća ako želite da ga vidite u njegovom potpunom izdanju. No, sigurno se nećete pokajati ni ako dođete u ljeto, jer upravo tada možete ući ispod vodopada koji u svom podnožju krije nekoliko malih pećina a u njima manje vodopade i tirkizno zelene lagune, savršene za kupanje i kreiranje nestvarnih fotografija.

Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Rijeka Bregava

Idući dalje uzvodno uz Bregavu, pa spuštajući se pored stuparske radnje i provlačeći se pored opranih deka u stupama, prirodnoj "mašini", dolazimo do najljepšeg vodopada koji se naziva Pjene i prava je mala skrivena oaza.

Na putu do "Pjena", obišli smo nekoliko gradskih plaža, koje su savršeno uređene, i imaju dovoljno hladovine i prostora za igru i zabavu. Na nekoliko mjesta moguće je iznajmiti kajak i upustiti se u istraživanje ove bistre ljepotice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak