Revizori upozorili Tužilaštvo BiH na zapošljavanja bez raspisivanja javnog oglasa!

Radiosarajevo.ba
Revizori upozorili Tužilaštvo BiH na zapošljavanja bez raspisivanja javnog oglasa!

Državni revizori objavili su izvještaj o finansijskoj reviziji u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u kojem skrenuli pažnju na određene nepravilnosti i dali preporuke.

Piše: Faruk Vele 

Uz ostalo, upozoreno je da je nastavljena je praksa zapošljavanja osoba na određeno vrijeme, s kratkim prekidima između ugovora o radu, bez raspisivanja javnog oglasa.

Također, u detaljnom pregledu, ukazano je da nisu doneseni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji tužilačkih odjela. Nisu preduzimane značajnije aktivnosti na uspostavi interne revizije.

Na web stranici Tužilaštva nisu dostupne informacije o online sistemima i telefonskim linijama za prijavu korupcije!?

Također,  nije riješeno pitanje sudskih sporova iz radnih odnosa, pa tužioci i dalje tuže državu.

Revizori, međutim, ne izražavaj rezervu na mišljenje o usklađenosti.

Nadalje, revizori su dali šest važnih preporuka kako riješiti pobrojane neusklađenosti, te će se aktivnosti Državnog tužilaštva na ovom pitanju pratiti.

Tako, imajući u vidu značaj poslova tužilačkih odjela, preporučili su "donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji istih", s obzirom na to da treba biti definisan potreban broj izvršilaca, opis radnih mjesta, te način rada i rukovođenja. Neophodno je, tvrde dalje revizori, i da Tužilaštvo u saradnji s ostalim nadležnim institucijama, osigura uslove za uspostavu funkcije interne revizije.

Tužilaštvo BiH mora da osigura javnosti dostupne informacije o online sistemima i telefonskim linijama za prijavu korupcije, uzimajući u obzir ulogu i značaj Tužilaštva u prevenciji korupcije, a potrebno je i ubrzati aktivnosti vezane za definisanje kriterija po kojima se utvrđuju platni razredi za radna mjesta utvrđena Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Na 31.12.2018. godine bruto plaće i naknade iz plaća iznose 10.698.179 KM, od čega se na neto plaće i naknade odnosi 6.186.080 KM, a na poreze i doprinose 4.512.099 KM. Prosječan broj zaposlenih za koje su isplaćene bruto plaće u Tužilaštvu bio je 220.

Nadalje, ukupno ostvarene naknade troškova zaposlenih, na 31.12.2018. godine, iznose 556.479 KM, a odnose se na prijevoz na posao i s posla (57.985 KM), topli obrok (86.934 KM), regres za godišnji odmor (232.607 KM), otpremnine zbog odlaska u penziju (9.159 KM), jubilarne nagrade (10.475 KM), pomoć u slučaju smrti (15.084 KM), pomoć u slučaju teže invalidnosti (5.028 KM) i poreze i doprinose na naknade (139.207KM).

U preporuci 5. Tužilaštvu BiH je sugerirano da zapošljavanju osoblja na određeno vrijeme treba prethoditi raspisivanje javnog oglasa kako bi se osigurala transparentnost samog procesa zapošljavanja i dosljedna primjena propisa koji reguliraju predmetnu oblast, bez obzira na to da li se radi o zapošljavanju u okviru sistematiziranih radnih mjesta Tužilaštva ili u okviru projekata.

"Potrebno je da nadležne institucije žurno riješe pitanje načina obračuna plaća i naknada troškova zaposlenih u pravosudnim institucijama, uz analizu svih relevantnih propisa, kako bi se spriječio bilo koji vid diskriminacije, u oblasti primanja iz radnih odnosa, zaposlenih u zakonodavnoj, pravosudnoj i izvršnoj vlasti Bosne i Hercegovine", naveli su revizori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak