Provjerili smo cijene namirnica za prazničnu trpezu: Pogledajte koliko košta suho meso, riba, sir...

2
N. O.

Sezona praznika je u punom jeku, a Božić i Nova godina sve su bliže. U susret prazničnim okupljanjima, ekipa portala Radiosarajevo.ba istražila je cijene namirnica koje se najčešće nalaze na bogatoj prazničnoj trpezi.

Građani Bosne i Hercegovine, tradicionalno, u velikom broju Novu godinu dočekuju u porodičnom okruženju i društvu prijatelja, kada se priprema i nešto bogatija trpeza, počevši od pečenja, raznih vrsta mesa, riba, meze sa suhomesnatim i mliječnim proizvodima, kolača, ali i pića.

Dok traju posljednje pripreme za novogodišnji stol, dotle su brojni građani svjesni činjenice da će njihova novogodišnja trpeza biti znatno skuplja nego prošle godine. Razlog za to su potrošačke cijene koje praktično variraju na dnevnoj bazi.

Novi most preko Miljacke: Počela izgradnja "Paper Bridge" u Sarajevu

Marketi, tržnice i ribarnice već danima bilježe pojačanu gužvu. Građani obavljaju velike praznične kupovine, planiraju menije i pripremaju se za porodična okupljanja, ne štedeći vrijeme kako bi na trpezi imali sve ono što se tradicionalno smatra neizostavnim tokom blagdana.

Tako smo i mi posjetili gradsku tržnicu i ribarnicu, gdje su za portal Radiosarajevo.ba prodavači kazali da je prodaja u decembru znatno veća, naročito uoči praznika.

Kako kažu, građani najčešće kupuju provjerene namirnice, a kada je riječ o ribi, najveća potražnja je za oradom, brancinom i lososom.

Ribarnice bilježe povećan promet, a cijene ribe su sljedeće: kilogram orade košta 35 KM, brancin 22.90 KM po kilogramu, dok losos filet dostiže cijenu od 50 KM za kilogram.

Što se tiče ostalog mesa, kilogram junećeg vrata košta 25.90 KM, faširano meso 21.90 KM, dok je juneći ramstek 30.90 KM po kilogramu. Teleća jetra prodaje se po cijeni od 25.00 KM za kilogram.

Oni koji se odluče za pečenje, cijena janjetine po kilogramu je 30 KM, a ako uzimate u poznatim restoranima u i oko Sarajeva, tu je 60 KM.

Kada je riječ o suhomesnatim proizvodima, kilogram suhog mesa – bifteka iznosi 59 KM, slatka pečenica košta 80 KM po kilogramu, dok se bosanski sudžuk prodaje po cijeni od 30 KM za kilogram.

Na štandovima sa sirevima, mladi sir u kriškama može se kupiti po cijeni od 12 KM po kilogramu, što ga čini čestim izborom za praznična predjela.

Ovako se slavila Nova godina u bivšoj Jugoslaviji: Nekada je bilo bolje. Jednostavnije. I ljepše

Za one koji planiraju pripremu neizostavne ruske salate, cijene osnovnih namirnica također su poznate.

Tegla majoneze od 300 grama košta oko 5 KM, zamrznuti grašak i mrkva između 3 i 4 KM, dok kiseli krastavci pakovanja od 720 ml koštaju oko 4 KM.

U našoj galeriji pogledajte fotografije svih cijena koje smo zabilježili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak