Počela sezona proljetnih alergija

Radiosarajevo.ba
Počela sezona proljetnih alergija


Proljeće je za neke izvor dobrog raspoloženja, dok je za druge sezona patnje, jer mnogi imaju problema s proljetnim alergijama.

Simptomi alergije često podsjećaju na simptome prehlade ili gripe, tako da se ljudi liječe u tom pravcu. Tim povodom smo razgovarali s doktoricom Evelinom Čehajić koja je pojasnila koji su to simptomi koji bi direktno mogli ukazivati da je riječ o alergiji.

Razgovarala: Elma Behram, Radiosarajevo.ba
Priredio: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

"Sada je trenutno aktuelan polen drveća, ali imamo i cvjetanje nekih trava, tako da se zapravo te alergijske reakcije množe. Mi smo ovaj mjesec imali najmanje tri puta veći broj pacijenata s alergijskim reakcijama, u odnosu na prošli mjesec", rekla je dr Čehajić.

Ona je istakla kako je alergije bitno uočiti što ranije.

"Kod djece, pogotovo onom manjom, alergije na polen se manifestuju poremećajem disanja i kašljem, a kako djeca rastu njihovi simptomi se približavaju simptomima odraslih, odnosno curenja nosa, kašlja, crvenila očiju, otoka oko očiju i slično", pojasnila nam je Čehajić.

Kako nam je pojasnila doktorica Čehajić, postoji genetska predispozicija za alergije. Prema njenim riječima, smatra se da je dijete, ako ima jednog ili oba roditelja koji imaju neki vid alergije, predisponirano za alergijsku reakciju.

Atopijski dermatitis je veoma čest oblik upale kože. Obično se javlja kod osoba koje su sklone alergijama, najčešće kod male djece, obično oko trećeg mjeseca života, a pogađa 10-20% djece širom svijeta. Pored ovog naziva poznat je još i kao : ekcem, neurodermitis i endogeni ekcem.
Wikipedia

"Mi kada pravimo anamnezu, obraćamo pažnju na to da li je dijete tokom prve godine života imao atopijski dermatitis. To je obično prva manifestacija sklonosti alergijama. Kasnije se razvijaju simptomi kod respiratornih organa", rekla je dr Čehajić koja je dodala da se ovi simptomi često pomiješaju s virusom izazvanim bronhitisom.

U tim slučajevima, kako je rekla doktorica Čehajić, služi alergotest koji se radi kod male djece, ali se mora ponavljati svake godine, ukoliko simptomi ostaju.

"Oni koji imaju alergiju ili su godinama imali simptome alergije na polen bi trebali da smanje boravak u prirodi. Za one ljude koji znaju da imaju elergiju trebali bi uključiti svoju terapiju i prije nego dobiju simptome, zato što danas imamo lijekove koji služe i kao prevencija i kao terapija. Nakon boravka u prirodi bi bilo dobro oprati kosu i okupati se zato što polen ostaje u kosi i odjeći", rekla je Čehajić i dodala da svaki kašalj koji je propraćen čudnim disanjem, bi trebao da bude znak da se obratite ljekaru.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak