Počela obnova Isa-begovog hamama

Radiosarajevo.ba
Počela obnova Isa-begovog hamama


Isa-begov hamam, najstarije gradsko tursko kupatilo u Sarajevu, uskoro bi mogao poprimiti novi izgled, a radovi na tom projektu traju već mjesec dana, rekao je za Fenu direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović.

U toku je raščišćavanje terena, odnosno rušenje starih pregrada unutar glavnih zidova objekta koji ne mogu izdržati nadogradnju u okviru rekonstrukcije.

Radnici turske firme Erbu ovih dana rade na rušenju uništenih starih pregradnih zidova unutar objekta Isa-begovog hamama,

Dnevno je na terenu oko deset radnika spomenute firme koji realiziraju prvu fazu radova na obnovi ovog vrijednog spomenika. Uklanjanju vremenom uništenih starih pregradnih zidova ovog objekta prethodilo je raščišćavanje velikih količina smeća zatečenih na terenu.


"S nezadovoljstvom moram reći da je u ovom objektu zatečeno mnogo smeća. To je, čini mi se, i bio prostor za njegovo odlaganje. Čak smo pronašli i neka neeksplodirana ubojna sredstva, tačnije dvije ručne bombe. Objekt je bio napušten i imali smo loše procjene vremena potrebnog da se to smeće ukloni iz objekta", kazao je Zajimović i dodao da u toku radovi nekada budu i prekinuti, jer se u toku njihovog izvođenja ukaže potreba za određenim dozvolama ili nužnim osiguranjem priključaka za struju i vodu.

U toku druga faza radova

Njegova je procjena da bi raščišćavanje terena uskoro trebalo biti završeno. Već je u toku druga faza radova koja obuhvata procjenu količine i vrste unutrašnjih zidova objekta određenih za rušenje, dok će treća  podrazumijevati konkretne velike građevinske zahvate. Četvrta faza donosi unutrašnje opremanje objekta.

Osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković je u toku tridesetogodišnje vladavine Sarajevom sagradio niz veoma lijepih i važnih javnih objekata, kao što su prva džamija - Careva, pored nje i prvo javno gradsko kupatilo, zatim prvi most preko Miljacke te brojne konake, dućane i druge građevine. Zemaljska vakufska komisija je početkom 1890. godine odlučila da iz sredstava Gazi Isa-begova vakufa sagradi parnu banju prema zahtjevima novog vremena i opće zdravstvene kulture i to na zemljištu nekadašnjeg hamama pokraj Careve džamije. Građena u orijentalnom stilu, prema planovima arhitekte Vancaša.

"Firma Erbu dobila je rok od 500 dana, tačnije oko godinu i po, za završetak radova. Nadamo se da će sve biti završeno u predviđenom roku, što znači da bi do kraja iduće godine rekonstrukcija hamama trebala biti završena", istaknuo je Zaimović.
 
S obzirom na to da je riječ o nacionalnom spomeniku BiH, redovni nadzor nad svim radovima vrši Federalni zavod za zaštitu spomenika.
 
Prema projektu obnove, dio hamama ostat će u okviru objekta, ali će njegov lijevi i desni dio biti pretvoren u hotel.



Objekt je smješten na 817 kvadratnih metara, a tokom obnove će biti ostavljena izvorna fasada koju je projektovao Josip Vancaš. Hotel će raspolagati s 19 soba i dva apartmana i bit će dat u zakup. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.
 
Vakufska direkcija Turske, koja finansira obnovu hamama, za ovaj je projekt predvidjela izdvojiti oko dva miliona i 600.000 KM.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak