P.E.N. Centar: 'Zaustaviti zakonodavne organe RS u aktivnosti uvođenja novog zakona'

0
Radiosarajevo.ba
P.E.N. Centar: 'Zaustaviti zakonodavne organe RS u aktivnosti uvođenja novog zakona'

Povodom aktivnosti u zakonodavnim organima bh. entiteta RS, kojima se nastoje uvesti nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, P.E.N. Centar u BiH poziva cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini, kao i sve druge zainteresovane strane i institucije, uključujući i institucije međunarodne zajednice, da se ovakve aktivnosti zaustave i da se pitanja kriminalizacije uvrede i klevete podvrgnu širokoj stručnoj i javnoj raspravi.

Predviđene rigorozne novčane kazne od 5 do 100 hiljada KM su jasan pokazatelj da se i bez zatvorskih kazni može dokinuti slobodno novinarstvo i sloboda govora, te dodatno ojačati, i onako, već uspostavljena samocenzura kod značajnog broja novinara, ali i dobrog dijela javnosti, saopćili su iz P.E.N. centra.

Instrumenti za zaštitu ljudskih prava, kao što su Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija) propisuju da svako ima pravo na slobodu izražavanja.

Svečanim defileom veterana obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

"Vrlo smo dobro svjesni da postoje ograničenja u ovom pravu ali da ona moraju biti strogo utvrđena zakonom, pod uslovom da se radi o zemlji u kojoj postoji efikasan sistem vladavine prava i zakona.
Bosna i Hercegovina, to je sad već notorna činjenica, sve je osim političkog sistema sa razvijenom parlamentarnom demokratijom i sistemom koji osigurava bezuslovnu primjenu načela vladavine prava."

Kako navode, o tom svjedoče i brojni domaći i međunarodni izvještaji i analize o stanju pravosuđa, kojima je odavno uskraćeno povjerenje javnosti i unutar kojeg su rasprostranjeni korupcija, nepotizam, politički intervencionizam, kao i netransparentnost i neefikasnost u radu.

"Naime, s obzirom na političku situaciju u Bosni i Hercegovini, sa izuzetno izraženim principima partitokratije, autokratije i političkog elitizma i klijentelizma, sa nedopustivo niskim stepenom demokratizacije i nivoom poštivanja principa vladavine prava i načela parlamentarnog odlučivanja u demokratskim institucijama, mi, članovi PEN Centra u BiH, duboko smo uvjereni da ovakva zakonska rješenja mogu biti samo na štetu prava na slobodu izražavanja, te naročito kao sredstvo pritiska i zastrašivanja na rad nezavisnih i slobodnih novinara i medija. Samim tim, i uvod u potpuni mrak koji prijeti da prekrije ovu zemlju", kazali su.

"Stoga pozivamo sve relevantne domaće i inostrane faktore, i međunarodnu zajednicu, ali prije svega, cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini, da odlučno i snažno djeluje na sve moguće demokratske i dozvoljene načine – od javnih protesta, građanskog neposluha, institucionalnih procedura u i pred domaćim i međunarodnim institucijama i/ili asocijacijama, pa do pojedinačnog djelovanja svakog odgovornog i svjesnog građanina ove zemlje koji sutra lako može doći pod udar ovakvih opasnih zakona za vlastito mišljenje i izgovorenu riječ"

Članovi PEN Centra u BIH, kao dijela velike porodice Međunarodnog PEN Centra, potpisali su povelju kojom se su se obavezali i na sljedeće:

  • PEN se zalaže za nesmetano prenošenje misli unutar svakog naroda i među svim narodima i njegovi se članovi obavezuju da će se suprotstaviti bilo kojem obliku gušenja slobode izražavanja u zemlji i lokalnoj zajednici kojoj pripadaju, kao i bilo gdje na svijetu gdje god je to moguće.PEN se izjašnjava za slobodu štampe i suprotstavlja se proizvoljnoj cenzuri u vrijeme mira.PEN vjeruje da nužni svjetski napredak prema višem redu političkog i ekonomskog sistema čini slobodnu kritiku vlada, uprava i drugih institucija neophodnom. A pošto sloboda podrazumijeva dobrovoljno samosavladavanje, članovi se obavezuju da će se suprotstaviti zloupotrebama slobode štampe kao što su lažno objavljivanje, namjerne laži i izvrtanje činjenica zbog političkih i ličnih ciljeva.Stoga, ovaj put moramo stajati odlučno i ispravno, te svojim primjerom biti na čelu angažmana protiv svih oblika ograničavanja, ukidanja i gušenja prava slobode govora.

Kompletirana Vlada RS-a: Izabrana tri nova ministra

Bosna i Hercegovina, sa svojom deklarisanom budućnosti unutar evropske porodice država, mora i praktično i doslovno pokazati i dokazati da tamo pripada.

Onemogućavanje uvođenja ovakvih opasnih zakonskih propisa će biti prvi dokaz da imamo budućnost kao država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak