Parlamentarke o zaštiti djece i porodice od nasilja

Radiosarajevo.ba
Parlamentarke o zaštiti djece i porodice od nasilja

 

'Krivično-pravna zaštita djece i porodice od nasilja-krivično djelo porodičnog nasilja nad maloljetnicama', naziv je prve tematske sjednice Kluba parlamentarki u Federalnom parlamentu, koja je održana danas u Sarajevu. Zvanično je konstituisano radno tijelo Kluba i održana je tematska rasprava o nasilju nad djecom i svemu onome što donosi zakonodavstvo, procedure i prakse, te šta bi trebalo mijenjati.

"Ovo što danas radimo je susret sa ombudsmenima, sutkinjom i tužiteljicom, i nevladinim sektorom koji se bavi istraživanjima i dragocjene su nam njihove preporuke jer se na praksi vidi gdje su nedostaci u zakonodavstvu i šta su zapreke u borbi protiv ove pojave. Za parlamentarke je jako važno da izvučemo te preporuke jer ćemo ići dalje s tim inicijatima za izmjene zakona, ukoliko praksa pokaže da je to potrebno, a sve u cilju borbe protiv nasilja", rekla je članica Kluba Besima Borić.

Borić je rekla je kako parlamentarke žele afirmisati komunikaciju prije donošenja zakona, sa stručnjacima i nevladinim sektorom koji imaju bogato iskustvo, primjene, nedostataka , ali i deja kako bi se neke stvari mogle poboljšati kako bi se uvela nova praksa u samom nastajanju zakona, a do sada se nije prakticirao.

Fedra Idžaković iz Udruženja "Prava za sve", koje je suorganizator današnje tematske sjednice rekla je kako su teme o nasilju dosta dugo zanemarivane, ali da su zakonska rješenja (krivični zakon, procesni zakon, porodični zakon) dosta solidna, te da je BiH usvojila i Konvenciju koja se tiče zlostavljanja djece, te da se zakonodavstvo treba uskladiti s tim.

"Jako važno je da građanke i građani znaju da je Federalni parlament u radu sa nevladinom organizacijam prošle godine usvojio Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Želimo da nastavimo takvu praksu u radu. Naše iskustvo je da jako dobro, surađujemo i nastavljamo raditi u smislu da mi, kao nevladin sektor prenesemo informacije od žrtava, koje po našim iskustvima nisu zadovoljne zakonodavstvom. To je ono na čemu mi želimo raditi, da vidimo gdje se stvari trebaju mijenjati, kaže Idžaković.

Tematskoj sjednici Kluba parlamentarki danas je prisustvovala i sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, Adisa Zahiragić, a na sjednici je ukazala na situaciju sa kirivičnim djelima u krivičnom zakonu Federacije, koja se odnose na krivična djela protiv braka, porodice i omladine.

"Regulisano da se može postići odgovarajuća zaštita žrtava i odgovarajuće kažnjavanje počinilaca. Od deset krivičnih djela, samo se prijavljuje i procesuira nasilje u porodici. Problem je što se izriču blage kazne, uvjetne osude,  prijetnja kaznom zatvora, tako da ni sudije ni tužioci nisu posebno senzibilizirani kad je u pitanju ova problematika", napominje Zahiragić.




Posebno naglašava problem u krivičnom zakonu FBiH je što se na pogrešan način tretira žrtva kada su u pitanju djeca. Do 14 godina starosti žrtva se smatra djetetom, a od 14 do 18 godina kao maloljetnik.

"Time se ne poštuje Konvencija o pravima djeteta po kojoj je dijete sve do 18 godina. Kod nas se to u krivičnom zakonu razdvaja i to je veliki problem i nemamo adekvatnu zaštitu za dijete koje npr. ima 16 godina."

Zahiragić je predložila suradnju kluba parlamentarki sa pravosudnom profesionalno zajednicom, u smislu da prije donošenja Zakona, raspravi u okviru profesije, da li je neki Zakon primjenjiv u praksi.

Ovaj problem u zakonodavstvu naglasila je i Jasna Pećanac, federalna tužiteljica Tužilaštva Federacije BiH.

"Novi Zakon  o zaštiti i radu s djecom i maloljetnicima u krivičnom Zakonu, koji još uvijek nije usvojen u Federaciji, a u RS-u je usvojen prije tri godine i primjenjuje se dvije godine, a u Brčko distriktu već pola godine, obuhvata sve odredbe koji se tiču djece koji su počinioci krivilnih djela, ali sadrže i poseban dio koji se tiče situacije kada je dijete žrtva krivičnog djela. To podrazumijeva da će dijete biti saslušano dva puta u toku postupka kako se ne bi mijenjalo iskaz i uz pomoć stručnih sooba, a sve će se obavljati putem audiovizuelnih uređaja", kaže Pećanac i dodaje da je taj Zakon usaglašen sa međunarodnim standardima, prošao je parlamentarnu proceduru i čeka se usvajanje Doma naroda.

Tokom 2012. godine u deset Federalnih tužilaštava, prijavljena su 22 krivična djela spolni odnošaj s djetetom. Krivično djelo zadovoljenje pohode pred djetetom i maloljetnikom prijavljeno je u 13 slučajeva i krivično djelo iskorištavanje djeteta radi pornografije ukupno 21 prijava u radu.

Tužiteljica Pećanac podcrtava važnost edukacije za sve, kako ovakva krivična djela ne bi bila trenutna tema. Trebmo raditi na prevenciji, jer kada dođe do tužilaštva, to je onda već kasno, zaključila je Pećanac.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak