Ovaj psić će spašavati ljudske živote, evo kako izgleda njegova obuka

Anadolija
Oko 500 pasa obučavanih u blizini Sarajeva pretražilo je više od 106 miliona kvadratnih metara u operacijama deminiranja širom svijeta i to bez ijedne nesreće na miniranom terenu.

Za to je zaslužan rad Globalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina i eksploziva kojeg je kod Sarajeva 2004. godine osnovalo glavno prestavništvo nevladine humanitarne Norveške narodne pomoći (NPA).

Gordana Medunjanin koja rukovodi Globalnim centrom za obuku pasa za otkrivanje mina NPA u razgovoru za AA istakla je kako je primarni cilj Centra bio rad na obuci i uzgoju pasa za otkrivanje mina i eksploziva. 

"Psi su svojim rezultatima dokazali da su itekako efikasno sredstvo u operacijama deminiranja. Konkretno, ovih 500 pasa koje smo mi poslali iz centra su pretražili, prema našim statistikama, preko 106 miliona kvadratnih metara, što su zaista impozantni podaci i pokazuju koliko su zaista psi koristan alat u operacijama deminiranja. Svi rezultati su postignuti bez ikakvih incidenata", istakla je Medunjanin, dodajući kako su psi radili na deminiranju u Čileu, Kolumbiji, Jordanu, Senegalu, Kongu, Kambodži, Etiopiji, Tanzaniji i drugim zemljama svijeta.

Vremenom je, kako kaže, razvojem metolodologija pristupa obuci i potražnjom korisnika, Centar proširio svoje trenerske aktivnosti.

"Bez obzira da li su naši treneri došli s nekim prethodnim znanjem, svi smo prošli obuku unutar centra po metodologiji NPA koja je u skladu s međunarodnim standardima. Primarna ideja osnivanja je bila da snabdijevamo programe NPA širom svijeta, bilo gdje da postoje. Naša aktivnost se proširila i na druge vrste obuke kada je riječ o psima za detekciju tako da smo do sada oko 500 pasa proslijedili u svijet iz centra u proteklih 12 godina kako postojimo", pojasnila je Medunjanin.

U Centru se obučavaju novorođeni štenci, mladi i odrasli psi do finalne faze obuke kada se akredituju da bi mogli učestvovati u operacijama deminiranja. 

U Centru je trenutno smješteno 50 pasa, različite starosne dobi, ali rase belgijskog ovčara, malinoe, koji inače pokazuju odlične radne sposobnosti te sve više služe brojnim vojskama i policijama svijeta.

Riječ je o izdržljivim, inteligentnim psima koje volja za radom i svestranost izdvaja od drugih pasmina.

Malinoe su, kako pojašnjava starija trenerica pasa, veterinarka Alma Đukić, rasa koja je jako otporna na iznenadne uvjete života i temperaturne uslove stoga su povoljni za Centar koji pse šalje u toplija podneblja.

Pokazujući nam prostoriju u kojoj se radi na provjeri zdravstvenih karakteristika štenaca, Đukić napominje kako se s psima radi od najranijih dana kako bi postali zdravi demineri.

Pas se, prije nego krene u minsko polje, trenira od 15 do 18 mjeseci na terenima i u prostorijama specijalizovanim za detektovanje mina.

U vježbi pretraživanja objekata pas radi plijenskim nagonom i na razvijanju što jačeg intenziteta njušenja mete, a kada njušenje dobije željeni intenzitet prelazi se na traženje na tlu što je uvod u traženje mina pod zemljom i na zemlji. 

U radu sa štenadima kao meta se koristi crvena igračka kong, koju kasnije zamjenjuje mina. Kada pas otkrije metu, odnosno minu, on je mora markirati nepomičnim sjedenjem i gledanjem u nju što je znak da ju je pronašao.

Drugi dio treninga je rad na tlu gdje trener uspostavlja pravolinijski pravac i putanju kojom pas ide i njuši, reagujući na verbalne komande odnosno pohvale za rad.

 

Zbog svoje pouzdanosti Centar u BiH sarađuje s Deminerskim bataljonom Oružanih snaga BiH (OS BiH) kojem je u proteklih pet godina na korištenje proslijeđeno 17 obučenih pasa.

Medunjanin ističe kako Centar pored obuke pasa, osigurava i obuku vodiča odnosno stručnih kadrova koji te pse koriste u operacijama deminiranja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak