Nazif Mujić uskoro vanredno upisuje srednju školu

Radiosarajevo.ba
Nazif Mujić uskoro vanredno upisuje srednju školu


Nazif Mujić, najpoznatiji 'berač željeza' u Bosni i Hercegovini, koji još živi na krilima berlinske slave i Srebrnog medvjeda, kao i većina njegovog romskog naroda u ovoj zemlji, liježe i budi se s istim problemima. Kako i od čega preživjeti idući dan, pitanje je koje muči više od 90 posto Roma u BiH.

Pitka voda

''Žalosno je što sve do problema moje supruge Senade, koje je Danis Tanović prenio na filmsko platno, niko ranije nije brinuo ima li moje dijete koru hljeba. U romski dio naselja Poljice jedna jedina marka pomoći nije došla'', kaže Mujić.

On je dalje naglasio da se od Srebrnog medvjeda ne može živjeti te da će spletom okolnosti od 1. maja dobiti posao, ali rješenje njegovog problema je kao kap vode u moru brojnog romskog naroda. 

''Uskoro ću vanredno započeti srednjoškolsko obrazovanje. To je jedini način i za mene i za sve ostale Rome da se imamo čemu nadati u životu. A kako da se Romi školuju kada u naseljima gdje žive nemaju ni pitke vode'', priča Nazif.

Nema zarade 

Danas, 8. aprila, obilježava se Svjetski dan Roma. U Evropi ih živi oko dva miliona. Od toga je, prema posljednjem popisu stanovništva u BiH, njih 90.000. Svoj dan većina Roma i ove godine dočekuje bez posla i bilo kakve zarade.

Osman Biberović, predsjednik Udruženja građana "Sretni Romi", kazao je da je, prema zvaničnim podacima romskih udruženja, svega jedan posto Roma u BiH zaposleno. 

''Bez svojih predstavnika u institucijama vlasti teško mogu do bilo kakvih promjena, ali Ustav ove zemlje Rome je davno diskriminirao i napravio ih građanima drugog reda'', kaže Biberović.

Bez krova 40.000 Roma

Srednju školu završi tek desetak posto Roma u BiH, a od malih nogu započne njihov težak život, prikupljanje starih sirovina i prosjačenje na ulici. Romi u BiH prava ostvaruju samo na papiru. Vodu i struju imaju tek neki. Više od 40.000 u BiH ih je bez krova nad glavom. I oni koji su uspjeli osigurati kakav takav dom nikada ga nisu legalizirali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak