Najpoželjnija turistička destinacija u BiH: Upoznajte sve čari i ljepote rijeke Une

0
AA

Bihać, grad na zapadu Bosne i Hercegovine, te fascinantna rijeka Una, među najpoznatijim su turističkim destinacijama u našoj zemlji. 

Bihać je stoljećima vjerni čuvar nemirnih bosanskih granica. Smješten u kotlini na obalama najčišće rijeke na Balkanu koja mu daje posebnu čar i stoljećima mami uzdahe brojnih posjetilaca, ali i samih Bišćana, koji su, odrastajući uz ljepote Une, stvarali najljepša umjetnička djela.

Mnogi posjetioci uživaju u prirodnim ljepotama unskog sliva, dok nezaboravno iskustvo predstavlja rafting na Uni.

Tragedija: Poznat identitet žene koja je poginula u nesreći kod Kladnja

Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koja manjim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske.

Po nekim prepostavkama naziv rijeke Una potiče od latinske riječi uno, što ima značenje jedna ili jedina.

Svaka čast: Apeli za spas Une i Neretve i na svečanom otvaranju 30. Sarajevo Film Festivala

Una izvire u selu Donja Suvaja u Hrvatskoj i protiče kroz Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad, Kostajnicu, Hrvatsku Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Jasenovac. Ulijeva se u Savu blizu Jasenovca. Njene glavne pritoke su Sana, Unac, Krušnica i Klokot.

Ukupna dužina ove rijeke koja pripada crnomorskom slivu je oko 212 kilometara.

Hrvatsko ministarstvo: "Hidroelektrana na Uni ima potrebne dozvole, ne mogu se poništiti ako..."

Površina njenog sliva je 10.400 kilometara kvadratnih. Nedaleko od Bosanske Otoke pronađen je jedan čamac izdubljen u deblu, poprilično velikih razmjera. Služio je, po riječima arheologinje Branke Raunig iz bihaćkog Regionalnog muzeja Pounja, za transport roba i ljudi.

Danas je Una dio velikog blaga prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una-Regata.

U Uni raste više od 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka, kao što je rijetka biljka Campanula unensis, i oko 28 vrsta ribe, među kojima su lipljen, pastrmka i mladica.

Građani i aktivisti u misiji spašavanja Une: Podržao ih i Darko Rundek održavši besplatan koncert

Ako nekoga u Bihaću pitate šta biste na ovom području izdvojili na prvo mjesto po značaju i ljepoti, odgovor će sigurno biti Una.

Rijeka Una se tretira kao neizostavan član porodice i atrakcija čijim ljepotama se svake godine dive hiljade ljudi iz mnogih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak