Najčešća metoda kontracepcije u BiH je prekinuti snošaj

Radiosarajevo.ba
Najčešća metoda kontracepcije u BiH je prekinuti snošaj


Istraživanje višestrukih pokazatelja (multiple Indicator Cluster SurveyMICS) je međunarodni program istraživanja domaćinstava, koji je razvijen od strane UNICEF-a, a koji se provodi još od 1996. godine.

Istraživanje u Federaciji BIH je provedeno od strane Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) i i Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH).

MICS obezbjeđuje ažurne informacije koji omogućuju državama da prate napredak u ostvarivanju ciljeva zacrtanih u Milenijumskoj deklaraciji, te drugih ciljeva, koji bi služili kao osnova za buduće djelovanje. Cilj ovog programa jeste i doprinijeti unapređenju sistema praćenja u Federaciji Bosne i Hercegovine i stručnog znanja u izradi, implementaciji i analizi takvih sistema, kao i identificirati razlike u uslovima života, kako bi se obezbijedili podaci za razvoj politika i intervencija.

Žene u BiH i reproduktivno zdravlje

Ovaj međunarodni program obuhvata različite teme kao što su ishrana, zdravlje djece, vodosnabdijevanje i sanitacija, obrazovanje, zdravlje djeteta, HIV i AIDS, a tu su i interesantni podaci o reproduktivnom zdravlju koji se odnose na 2012. godinu.

''Adekvatno planiranje porodice je važno za zdravlje žena i djece, prvenstveno zbog sprečavanja prerane ili prekasne trudnoće, produžavanja perioda između porođaja, te ograničavanja broja djece'', kazala je za Radiosarajevo.ba dr Irena Jokić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.


Od ključne važnosti za ovo je pristup svih parova informacijama i uslugama, kako bi se spriječile prerane trudnoće, mali vremenski razmak između trudnoća, prekasne trudnoće ili prekomjeran broj trudnoća.

Ukupno 43,3 posto žena starosti 15-49 godina koje su udate ili žive u zajednici sa mušarcem su izjavile da trenutno koriste kontracepciju. Najčešće korišten metod je prekinuti snošaj koji koristi 29.2 posto udatih žena/žena koje žive u zajednici sa muškarcem, slijedi korištenje kondoma, koju je navelo 5.9 posto žena, dok 1.6 posto žena koristi kontracepcijske pilule.

Skoro sve žene u dobi od 15 do 49 godina, njih 99.5 posto, poznaju barem jednu metodu kontracepcije (što uključuje moderne i tradicionalne metode). Žene u prosjeku znaju 9.3 različitih metoda kontracepcije, pri čemu više metoda znaju žene koje nisu u braku (10,7), u odnosu na one koje su u braku ili žive u zajednici (9,2).

FOTO: Ilustracija

Nezadovoljene potrebe za kontracepcijom se odnose na žene u reproduktivnoj dobi koje ne koriste nikakav metod kontracepcije, ali koje žele da odgode sljedeće rađanje ili koje žele da potpuno prekinu rađati. Takvih je 9.9 posto ispitanica starosti 15-49 godina, a koje su udate ili žive u zajednici.

Postotak zadovoljenih potreba za kontracepcijom se definiše kao omjer žena koje su trenutno udate ili žive u zajednici i trenutno koriste kontracepciju. Postotak zadovoljenih potreba za kontracepcijom u FBiH iznosi 43.4 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak