Nacionalna biblioteka BiH obustavila pružanje usluga: Godinama radimo bez osnovnih uslova

3
Radiosarajevo.ba
Nacionalna biblioteka BiH obustavila pružanje usluga: Godinama radimo bez osnovnih uslova

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) danas, 8. oktobra obavjestila je javnost, izdavače, akademsku zajednicu i svoje korisnike, da zbog nedostatka upravljačke strukture, od danas nije u mogućnosti pružati usluge.

"Više od mjesec dana prošlo je od kada institucija nema direktora niti upravni i nadzorni odbor, što je blokiralo sve radne procese i osnovne funkcije. Radnici su prepušteni sami sebi, jer nema ovlaštenog potpisnika za plate, doprinose, naknade za prevoz, režije, ugovore s dobavljačima i sve druge vrste dokumentacije", navode iz NUBBiH.

Od danas se, kako su dodali, NUBBiH nalazi u potpunoj finansijskoj i pravnoj blokadi i neće biti u mogućnosti pružati usluge građanima, izdavačima i akademskoj zajednici dok se ne imenuje upravljačka struktura.

Netanyahu objavio da je Izrael ubio novog lidera Hezbollaha i poslao poruku stanovnicima Libana

Iz NUBBiH dodaju da dosad nije postignut nikakav napredak iako su Vlada Federacije BiH, resorna ministarstva i Ministarstvo civilnih poslova BiH ranije obećali rješenje tog problema.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je uputilo informaciju prema Ministarstvu civilnih poslova BIH o stanju u NUBBiH te tražilo imenovanje prokuriste.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja dao podršku NUB BIH: Solidarnost sa radnicima

Ministarstvo civilnih poslova BIH je u proteklom periodu pripremilo zaključak kojim se Vladi FBiH daje saglasnost i prijedlog imenovanja upravljačke strukture, međutim zbog politike vladajućih struktura u Vijeću ministara BIH problem NUBBiH još nije došao na dnevni red Vijeća ministara BiH.

"Nedostatak upravljačke strukture dovodi biblioteku na ivicu gašenja, čime će građani Bosne i Hercegovine izgubiti pristup ključnim naučnim i kulturnim resursima. Zahtijevamo od Vijeća ministara BIH, Vlade FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Federalnog ministarstva kulture i sporta i da hitno riješe problem NUBBiH", saopćeno je iz NUBBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak