Mesihović-Dinarević: 'BiH prati napredak tehnologije. Dajemo inicijative za poboljšanje zdravlja'

0
M. F.

Odjeljenje medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti (ANUBiH) u povodu obilježavanja Svjetskog dana srca organizovalo je danas, 26. septembra, seriju javnih predavanja s ciljem podizanja svjesnosti o kardiovaskularnim bolestima koje su i dalje vodeći uzroci smrti i invaliditeta u svijetu. Na tematskom skupu u fokusu će biti digitalna medicina, kardiologije, kardiohirurgija i javno zdravstvo.

Tim povodom je za portal Radiosarajevo.ba govorila akademikinja Senka Mesihović-Dinarević, jedna od vodećih bh. stručnjakinja u oblasti pedijatrije i dječje kardiologije, predsjednica Odbora za kardiovaskularnu patologiju Odjela medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH i članica Europske akademije nauka.

"Već 16 godina Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja Medicinskih nauka, organizuje obilježavanje Svjetskog dana srca. I ove godine imamo internacionalni simpozij gdje će predavanje održati profesor Kenan Abdurrahman Kara, kardiohirurg iz Istanbula. On će govoriti o digitalnoj medicini u kardiohirurgiji. Profesorica Aida Pilav će održati predavanje digitalna medicina u javnom zdravstvu", najavila je akademikinja ovaj značajan događaj.

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Govoreći o trenutnom stanju digitalizacije medicinske oblasti, Mesihović-Dinarević je rekla da Bosna i Hercegovina uspješno prati napredak digitalne tehnologije.

"Bosna i Hercegovina kao i sve zemlje u regionu prati napredak digitalne tehnologije koja je vrlo kompleksna koja pomaže mnogo u tretmanu dijagnostici i liječenju pacijenata, ali naravno da ona ne može zamijeniti čovjeka", podcrtala je.

Govoreći o utjecaju digitalnih zdravstvenih tehnologija na etičke kontekste medicine, Mesihović-Dinarević je naglasila da je ovo izuzetno značajna, ali i zahtjevna tema kojoj je posvećen poseban fokus od strane krovnih institucija.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Javno predavanje 'Digitalna medicina

"Sve krovne zdravstvene institucije su razmatrale etiku u provođenju digitalne medicine, o čemu se jako vodi računa i o podacima pacijenata i ukomponovanju u elektronske kartone koji imaju jako veliki značaj", kazala je.

Akademikinja smatra da se može reći da dolazi do uspostave novog modela interakcije pacijenata i sistema zdravstvene njege.

"Novi model interakcije je već zaživio u nekim segmentima i sigurno da mi u Odboru za kardiovaskularnu patologiju uvijek pratimo novo i dajemo inicijative za poboljšanje kompletnog zdravlja", kazala je Mesihović-Dinarević.

Tehnološki napredak i digitalizaciju smatra izuzetno važnim za oblast liječenja kardiovaskularnih bolesti.

"Itekako značajno je u raznim segmentima, počevši od prevencije, tretmana i dijagnostike", zaključila je akademikinja Senka Mesihović-Dinarević za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak