Majka Srebrenice kojoj su ubijena 3 sina: Utjehu nalazim u vrtu, a moje cvijeće je u crnoj zemlji

Radiosarajevo.ba
Majka Srebrenice kojoj su ubijena 3 sina: Utjehu nalazim u vrtu, a moje cvijeće je u crnoj zemlji

Mejri Đogaz (75) iz Potočara ubijeni su tri sina i muž. Živi u kući do Memorijalnog centra Potočari koju joj je na korištenje ustupio komšija, trenutno nastanjen u Švicarskoj.

Mejra utjehu pronalazi u uređivanju vrta. Kaže da joj tako dani najbrže prolaze, piše TRT.

"Tražim utjehu sebi pošto sam svoju djecu pogubila. Moje cvijeće je u crnoj zemlji. Poginuo mi je muž i tri sina. Kad mi se snaha porađala, udave joj dijete. Pet muških glava iz moje kuće. Nekad imam snage, nekad nemam", priča ova Majka.

U Hrvatskoj najezda ovih insekata: Okupiraju domove, njih se boje škorpioni, a liče na žohare

Podsjetimo, 11. jula obilježeno je 29 godina od genocida koji je počinjen u Srebrenici, u kojem je ubijeno najmanje 8.372 ljudi, hiljade je raseljeno, a mnoge porodice i zajednice su devastirane.

Haški tribunal, Sud BiH te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na 781 godinu i pet doživotnih kazni zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Sabrija Omić 11. jula ukopan u Potočarima, a isti dan mu se porodila kćerka: 'Život pun simbolike'

Navedena sudska vijeća su prihvatila da je u julu 1995. godine ubijeno između 7.000 i 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice i njene okoline, kao i da je veliki broj žena, djece i starijih osoba prisilno preseljen. Žrtve su nakon egzekucija bile pokopane u primarnim grobnicama, a kasnije su iskopane i ponovo pokopane u sekundarnim grobnicama tokom septembra i oktobra 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak