Kestenijada u Cazinu: Vratiti se narodnoj baštini ovog kraja

AA
U cazinskom naselju Pećigrad danas je održana 18. Kestenijada – tradicionalni festival kestena kojem su prisustvovali brojni posjetitelji i gosti iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Tokom dana ispržena je oko tona tzv. pećkog kestena, a upriličen je i bogat kulturno-zabavni program.

Kesten je jedno od najznačajnijih obilježja Bosanske krajine, pogotovo grada Cazina, a Kestenijada koja se već godinama održava u mjestu Pećigrad sasvim sigurno potvrđuje tu tvrdnju. Ovogodišnja, 18. Pećka kestenijada, po mnogočemu je drugačija, inovativnija od prethodnih i obogaćenija brojnim sadržajima, rekao je Mirvet Beganović, predsjednik organizacionog odbora.

"Ove godine smo odlučili malo promijeniti imidž Kestenijade i plasirati je u novom ruhu. Cilj je da se vratimo narodnoj baštini ovog kraja. To podrazumijeva kulturno-zabavni program, prženje kestena, posjetu naših gostiju iz Republike Hrvatske, Slovenije i BiH. U sklopu manifestacije, imamo i obilježavanje 40. godišnjice izgradnje spomen-groblja u Pećigradu, a udruženja antifašista položila su cvijeće na spomen groblje", kazao je Beganović.

On je istakao da je danas ispržena i podijeljena oko tona kestena.

"Značaj ove manifestacije ogleda se u sljedećem: Ako Mostar ima trešnju, Gradačac šljivu, ovaj kraj ima kesten. Puno ljudi je kroz historiju ovog kraja ostvarivalo egzistenciju kroz kesten. To je prirodni resurs koji nam je Bog dao i treba ga staviti u funkciju da narod od toga ima neku korist. Kesten je značajan kao izvozna roba, odnosno kao sirovina, s druge strane naša kulturna baština je vezana za kesten. Mi smo danas nabavili oko tonu kestena koji se prži, degustira i dijeli našim posjetiocima", pojasnio je.

Prema riječima Jusufa Bajraktarevića, savjetnika gradonačelnika Cazina, kesten je svojevrsni brend grada Cazina i ovog kraja i zbog toga su manifestacije ovog tipa svakako poželjne i pohvalne.

"Cazin je zemlja kestena. Pećka kestenijada je naš brend, a imamo brendiran i kestenov med. Zaista ovo treba brendirati na svjetskom nivou. Istovremeno, ovo je prilika da se ljudi druže i vesele, za one koji su 'kupili' kestene ovo je prilika da nešto i prodaju, a prilika je i za nastup kulturno-umjetničkih društava. Jednom rječju, da se u svijet pošalje jedna lijepa slika iz Pećkih brda, grada Cazina i naše lijepe BiH, koju želimo da gradimo, a naše resurse čuvamo i štitimo, a nakon toga zakonski i humano iskorištavamo", rekao je Bajraktarević.

Hase Beganović je rođen u Pećigradu i iz godine u godinu prisustvuje Kestenijadi.

"Svake godine sve više i više naroda dolazi. To je jedna vrlo dobra tradicija koja se treba nastaviti. Manifestacija je poznata po prženim kestenima. Tu nema nikakve politike, već je u pitanju jedan narodni skup na kojem se ljudi vesele i upoznaju", rekao je Beganović.

U Pećigrad su danas stigli gosti iz svih gradova Bosanske krajine, ali i ostatka Bosne i Hercegovine, poput Gradačca, Travnika, Doboja ili Zenice.

Mihad Bašić u Pećigrad je došao iz Srebrenika. On kaže da u njegovoj sredini nema kestena u tolikim količinama kao u ovom kraju.

"Tek smo došli. Nije loše, dobro je. Moramo proći još malo da vidimo kakav će utisak biti", rekao je Bašić.

Prema riječima organizatora, i kvalitet kestena se u značajnoj mjeri popravio u odnosu na početak sezone, a tome su danas svjedočili i brojni posjetitelji koji su zadovoljstvom degustirali poznati pećki kesten. Esad Mulalić u Pećigrad je stigao iz Bužima sa prijateljima.

"Fino je. Ima kestena, dobro su prženi, ukusni. Sve je uredu i lijepo je doći na ovakvu manifestaciju", dodao je.

Organizatori današnjeg dodađaja istakli su da manifestacije, poput Pećke kestenijade, spadaju u aktivnosti i projekte koji imaju za cilj obogaćivanje i revitalizaciju kestena i šuma, ali i čuvaju uspomene na narodne običaje i otimaju od zaborava tradiciju Cazinske krajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak